Promocija knjige akademika Pejanovića 'Bosna i Hercegovina – 30 godina od sticanja nezavisnosti'

0
Radiosarajevo.ba
Promocija knjige akademika Pejanovića 'Bosna i Hercegovina – 30 godina od sticanja nezavisnosti'
Foto: Radiosarajevo.ba / Mirko Pejanović

Udruženje za modernu historiju i Bošnjački institut organziraju predstavljanje knjige Bosna i Hercegovina – 30 godina od sticanja nezavisnosti (studije, članci, recenzije knjiga), autora akademika Mirka Pejanovića.

O knjizi će govoriti: prof. dr.  Faris Gavrankapetanović, prof. dr. Asim Mujkić, dr. Vera Katz, prof. dr. Lada Sadiković i akademik prof. dr. Mirko Pejanović. 

Razgovor će moderirati prof. dr. Husnija Kamberović, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Dodik pravi novi miting: Ko će danas doći na Trg Krajine?

Dodik pravi novi miting: Ko će danas doći na Trg Krajine?

"Kao rijetko koji autor iz oblasti politologije u Bosni i Hercegovini, profesor Mirko Pejanović dosljedno i s uspjehom razvija naročitu historijsku perspektivu razvoja pretpostavki i oblikovanja modernog političkog subjektiviteta Bosne i Hercegovine prikazujući ga u svoj svojoj dinamici i kompleksnosti procesa koji traju u svojim unutarnjim protivrječnostima. (...) Tekst profesora Pejanovića, namjesto zgotovljenih interpretativnih šema dosljedno prati, ma kako unutar sebe paradoksalan i zbunjujući, proces političkog oblikovanja zajednice istovremeno nudeći refleksiju, a nerijetko i prijedloge za razrješenje paradoksa", zapisao je Asim Mujkić.

"Ova knjiga na jednom mjestu pruža brojne podatke, objašnjava događaje i analizira procese u bosanskohercegovačkom društvu. Osim stručnoj javnosti, knjiga će biti korisna studentima, učenicima u izbornoj nastavi kao i široj publici u stjecanju znanja o suvremenoj bosanskohercegovačkoj prošlosti, ali i o sadašnjosti", zaključila je Vera Katz.

Promocija će biti u Bošnjačkom institutu, ul. Mula Mustafe Bašeskije br 21, petak, 17. mart 2023, od 13 sati, piše Historiografija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije