Zbog "Festivala u Centru" zatvara se Radićeva ulica na sedam dana

2
Radiosarajevo.ba
Zbog "Festivala u Centru" zatvara se Radićeva ulica na sedam dana
Foto: Općina Centar / Festival će se održati u radićevoj ulici

Projekt „Festival u Centru“ realizovat će se za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala, od 13. do 20. augusta, na lokalitetu Radićeve ulice.

Za vrijeme trajanja festivala Radićeva ulica će biti zatvorena za  saobraćaj u periodu od 18.00 sati do 01.00 sat iza ponoći. 

„Festival u Centru“ je osmišljen po uzoru na ulične festivale umjetnosti, savremenih manufaktura i gastronomije, sa ciljem da se jača urbani identitet, te da se radost i optimizam vrate na ulice Sarajeva.

Ujedno festivalske aktivnosti na suptilan način omogućavaju turističku promociju lokaliteta, te umrežavanje i ekonomsku podršku malim preduzetnicima i lokalnim proizvođačima. Program festivala obuhvaća dva segmenta.

Sa jedne strane tu je već afirmisani „Craft block festival“ izložbeno-prodajnog karaktera, koji u svom petom izdanju posjetiocima nudi nezaboravno iskustvo i upoznavanje sa suvremenim bosanskohercegovačkim zanatima. Petnaest predstavnika lokalne craft scene će imati priliku da proizvode savremenih manufaktura, umjetnina, ulične mode, nakita i delicija ovaj put predstave u Radićevoj ulici kako domaćim tako i inostranim posjetiocima Sarajevo film festivala. „Craft block festival“ biće popraćen diskretnom, pozadinskom muzikom domaćih DJ-eva u periodu od 22.00 do 01.00 sat.

Sa druge strane u okviru „Urban lab cornera“ pod pokroviteljstvom UNDP-a i Asocijacije arhitekata u BiH, bit će upriličene polusatne prezentacije i edukativne radionice na temu malih urbanih transformacija.

Prezentacije i radionice su otvorenog tipa i održavaće se u periodu od 16. do 19.08. od 18.30 do 19.30 sati, te se pozivaju građani koji imaju želju da se educiraju, ali i učestvuju u osmišljavanju javnih prostora u Općini Centar da se pridruže ovim aktivnostima.

Pored kratkih predavanja afirmiranih stručnjaka iz oblasti urbanih transformacija, kao što su Dan Hill, direktor odjela strateškog dizajna pri švedskoj agenciji za inovacije „Vinnova“ ili Roland Krebs direktor austrijskog studija „Superwien“, jedan od značajnijih segmenata „Urban lab cornera“ jestu zid i anketni listići namijenjeni prikupljanju ideja građana na temu buduće transformacije Radićeve ulice u pješačko-parkovsku zonu. Na ovaj način građani će imati priliku podijeliti svoje ideje, sugestije i vizije vezane za ovaj lokalitet.

Ova manifestacija ima daleko širi značaj od samog uličnog festivala jer predstavlja uvod i svojevrsnu probu za realizaciju mnogo značajnijeg projekta trajnog pretvaranja Radićeve ulice u pješačku zonu.

Sedmodnevno zatvaranje ulice za saobraćaj će ujedno pokazati sve prednosti i mane trajne transformacije iste u pješačko-parkovsku zonu. Općina Centar planira realizirati projekat transformacije ove značajne urbane lokacije u 2022. godini, dok će priprema projektnog zadataka i idejnih rješenja biti implementirana u saradnji sa UNDP-em do kraja 2021. godine.

Izrada idejnih rješenja je planirana kroz intenzivne konsultacije sa građanima kako za vrijeme trajanja „Festivala u Centru“ , tako i posredstvom digitalne platforme za prikupljanje ideja koja je trenutno u procesu implementacije, najavljeno je iz Općine Centar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije