Otvorena izložba Nacionalno blago BiH

0
Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba Nacionalno blago BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Brojne delegacije na izložbi Nacionalno blago, među njima i Komšić, Džaferović

Uz visoko pokroviteljstvo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i člana Predsjedništva Šefika Džaferovića, večeras je u sarajevskoj Vijećnici upriličeno otvaranje izložbe Nacionalno blago BiH.

Autor izložbe je Amel Suljović, savjetnik za kulturu člana Predsjedništva Šefika Džaferovića, u saradnji sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH.

Autor izložbe napravio je selekciju najvrijednijih knjiga, rukopisa i časopisa iz bogate historija BiH.

Obilježavanje 31. godišnjice stradanja u Ahmićima: Građani krenuli na Put istine i sjećanja

Obilježavanje 31. godišnjice stradanja u Ahmićima: Građani krenuli na Put istine i sjećanja

Autor Suljović ističe da su ciljevi izložbe vrlo jasni.

“Pionirski radovi Bešagića, Ljubušaka, ali i drugih ličnosti koje su se pojavile, koje su osjetile da je baština, da je to što smo stoljećima skupljali, da je to ono što se akumulisalo u jednoj kolektivnoj memoriji našeg društva, da je to onaj stvarni temelj kulture. Cilj ove izložbe je da pokaže koliko su te incijative tada bile velike i značajne i koliko je BiH kroz svoje pisano naslijeđe zapravo možda najevropskija zemlja. Ja mislim da zaista ima veoma malo zemalja koje u svom pamćenju, koje u svom kulturnom pamećenju u svojim temeljima, a baština to jeste, svoje kulturno naslijeđe. BiH predstavlja jedan istinski kaleidoskop u srcu Evrope.”

Autor je poručio kako izložbu treba vidjeti i doživjeti.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina u svom kratkom obraćanju podsjetio je sve na važnost ove izložbe i pisani trag koji mnogo govori. 

Kao što je i veliki pisac meša Selimović zapisao "Ono što nije zapisano,i ne postoji, bilo pa umrlo".

Izložba Nacionalno blago - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Suljović, Komšić i Džaferović

"Izložba u povodu 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ovo je prvi put i u ovom obimu da Nacionalna i univerzitetska biblioteka otvara svoje specijalne zbirke", naglasio je Džaferović u svom uvodnom izlaganju.

Spomenuo je historijat Vijećnice i neizmijernu dokumentovanu vrijednost koju predstavlja ova izložba.

"Javnost u najvećoj mjeri ne poznaje vrijednost koje imamo. Zato to treba biti predstavljeno narodu. Umne vrijednosti naroda ne može uništiti ni najjači neprijatelj, kako je govorio naš Safvet-beg Bašagić: Nešto što nije prolazno, što ne može ni puki slučaj, ni najljući neprijatelj uništiti, a to su umotvorine, koje mi zovemo literaturom", kazao je između ostalog Džaferović.

Na otvaranju u sarajevskoj Vijećnici predstavili su se i eminentni bosanskohercegovački umjetnici: Lidija Paulin, Mediha Musliović, Aida Čorbadžič, Adema Pljevljak Krehić, Aida Mušanović Arsić i drugi. 

Izložbu Nacionalno blago BiH, nakon otvaranja građani BiH će moći pogledati u sarajevskoj Vijećnici do 31. marta.

Izložba Nacionalno blago - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Izložba Nacionalno blago

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije