Uskoro / Izložba Muzeja ratnog djetinjstva prvi put u Bihaću

22. 06. 2022. u 15:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Krajem juna Muzej ratnog djetinjstva (MRD) predstavit će dio svoje kolekcije na izložbi u Bihaću.

Kroz izdvojene lične priče i predmete djece iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, sa Kosova, iz Ukrajine, Sirije, Afganistana, Iraka, Palestine i Ertireje.

Ova izložba ima za cilj pružiti uvid u to kako oružani sukobi utječu na djetinjstvo, uz poseban osvrt na iskustvo izbjeglištva i djetinjstva u pokretu.

Nakon 30. juna i svečanog otvaranja u prostorijama omladinskog centra "Ideja" (ul. 502. viteške brdske brigade), zainteresirani će izložbu moći pogledati besplatno sve do nedjelje, 10. jula, u sljedećim terminima: od 10 do 13 h i od 17 do 21 h.

Nakon Beograda, Prištine i Strasbourga, ovo će biti četvrta putujuća izložba MRD-a u 2022. godini.

Izložba u Bihaću realizuje se u saradnji sa udruženjem "U pokretu" i nevladinom organizacijom "IPSIA BiH", te uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM BiH).

Muzej ratnog djetinjstva otvoren je 2017. godine u Sarajevu kao jedini muzej u svijetu koji se bavi isključivo iskustvom odrastanja za vrijeme rata, a dobitnik je i Muzejske nagrade Vijeća Europe za 2018. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA