Kultura sjećanja: Bogat program Modula memorije - od Vječite Vijećnice do Laibacha

0
D. Softić
Kultura sjećanja: Bogat program Modula memorije - od Vječite Vijećnice do Laibacha
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Press povodom 28. Modula Memorije

Ovogodišnji Modul memorije će biti održan u Sarajevu od 5. aprila do 9. maja, a tim povodom u foajeu Narodnog pozorišta održana je konferencija za medije.

Programu i vizual Modula Memorije 23 predstavili su direktor J.U.MES-a i umjetnički direktor Modula Memorije Nihad Kreševljaković, koordinatorica Modula Memorije Hana Bajrović, izvršna producentica Lejla Hasanbegović i Sanja Kulenović, dizajnerica.

U okviru Modula Memorije, jednog od najstarijih kulturoloških programa posvećenih kulturi sjećanja u ovom dijelu Evrope i ove godine publiku očekuju promocije knjige, izložbe, projekcije filma, teatarske predstave, kako repertoarske, tako i internacionalna gostujuća predstava.

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Tri značajna datuma u historiji Sarajeva obuhvaćeni su festivalom Modul memorije koji već koji njeguje kulturu sjećanja na traumatične događaje iz prve polovine devedesetih godina. 

"Šesti april, jedan od najkontroverzijih datuma u historiji grada, dan kada je počeo napad na Sarajevo 1941, ali i 1992, te dan na koji su 1945. u grad ušle oslobodilačke snage Titove vojske. Protezat će se i preko 2. maja, datuma na koji je 1992. započela opsada Sarajeva, a završiti 9. maja, na Dan poblede nad fašizmom", kazao je Kreševljaković, direktor J.U.MES-a i umjetnički direktor Modula Memorije

Festival počinje 5. aprila otvaranjem izložbe fotografija Sarajevo, Vječita Vijećnica autora Rikarda Larme.

Modul Memorije: Promovirana knjiga 'Sarajevo - najduža opsada'  Amre Abadžić

Modul Memorije: Promovirana knjiga 'Sarajevo - najduža opsada' Amre Abadžić

"Fotografije Rikarda Larme predstavljaju sačuvane uspomene u koloru, predstavljaju neke od najpotresnijih prizora onoga što je bila opsada Sarajeva. Larmine fotografije Vijećnice u plamenu obišle su su svijet", dodao je Kreševljaković.

Osim ove, gledatelji u Sarajevu imat će priliku da pogledaju još tri izložbe: Fotografija suočavanje sa prošlošću u Srbiji - Moja Bosna / Sloboda autora Miloša Cvetkovića i Rona Haviva, Zvukovi rata Harisa Sahačića i između Strhova i nade fotografa Fabricea Dekonincka.

U okviru programa Al Jazeera Balkans prikazat će film Don't cry for me Sarajevo - Susan Sontag u Sarajevu, u režiji Nihada Kreševljakovića.

"Ne smijemo zaboraviti na važnost Susan Sontag i njen odnos prema Sarajevu, prvi Modul Memorije održan je 1995. godine, publika je po najvećem granatiranju dolazi na projekcije i zato je ovaj program važan", rekla je Lejla Hasanbegović, izvršna producentica.

Ovogodišnji Modul memorije bit će zatvoren 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom predstavom Laibach - Wir sind das volk u Narodnom pozorištu Sarajevu.

Nihad Kreševljaković i Hana Bajrović
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Nihad Kreševljaković i Hana Bajrović

"Laibach je nastupio u Narodnom pozorištu Sarajevo na hiljaditi dan opsade. Mi vjerujemo da vrijednost Moudula Memorije ne leži samo u kvaliteti programa već i u kombinaciji ljudi koji održavaju sjećanja dijeleći ista etička načela. Laibach je grupa koja je u najtežim trenutcima prepoznala šta će Sarajevo biti kada rat završi, oni su dokaz da prijateljski odnos i umjetnost može oplemeniti", dodala je Hana Bajrović, koordinatorica Modula Memorije.

Osim programa, predstavljen je i vizual Modula Memorije.

"Iskoristila sam kombinaciju retro-modernog stila za novi vizualni identitet, kombinujući brutalistički stil bivše države, i slova tj. brojeva koji su nastali u modernom fontu. Time sam pokušala prikazati važnost povezanosti prošlosti i sadašnjosti, ali i privuči mlađe generacijame", zaključila je Sanja Kulenović, dizajnerica.

U okviru programa održat će se i panel disuskija Zvukovi rata u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, promocija fotomonografije Sarajevo 1992 - 1996 autora Enrica Dagnina, italijanskog fotografa, dokumentarni film Dine Mustafića Transforming tomorrow, a planirana je i premijera dokumentarnog filma Smirne Kulenović Naša porodična bašta.

Važno je napomenuti da će publika osim predstave u Narodnom pozorištu Sarajevo, publika moći pogledati još dvije predstave. Brašno u Venama u režiji Borisa Liješevića i predstavu U Posjeti kod gospodina Greena (autorski projekat Mikija Trifunova, Albana Ukaja i Nejre Babić).

Modula Memorije, jednan je od najstarijih kulturoloških programa posvećenih kulturi sjećanja u ovom dijelu Evrope, a do sada je realizirano preko 200 različitih programa.

"Zbog datuma kada je nastao, Modul memorije ima posebnu vrijednost, naša želja je da sačuvamo visoke standarde koje smo do sada imali i zadovoljstvo mi je da ćemo ove godine imati priliku gledati upravo takav program. Još jednom ću se osvrnuti na to da ćemo program zatvoriti predstavom Laibacha koji je baziran na priči Millera. Laibach je imao problem u bivšoj državi zbog svog otpora malograđanštini i totalirizmu, a to je sadržajno u potpunosti ono čime se mi bavimo", zaključio je Kreševljaković.

Press povodom 28. Modula Memorije
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Press povodom 28. Modula Memorije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije