Kakva je veza Čović-Dodik-Izrael

0
Radiosarajevo.ba
Kakva je veza Čović-Dodik-Izrael
Foto: Oslobođenje / Milorad Dodik i Dragan Čović

Nije slučajno ni Čović boravio u Izraelu, niti Dodikovo lobiranje za Gideona Greifa, tvrdi Šemsudin mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH, koji je tim povodom objavio i analizu odnosa.

Njegovo saopćenje objavljujemo u cijelosti:

"Putinovci u BiH imaju novi plan: Bošnjake pred Evropom pretvoriti u antisemite, Bosnu i Bošnjake prikazati kao antisemitske.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Izrael provodi plan s putinovcima na Balkanu, u dogovoru sa Hrvatskom i Srbijom koji ima za cilj da se zamagli i prekrije podrška Čovića i Hrvatske UZP-u te genocidnost RS-a i agresije Srbije i Hrvatske na BiH.

Upozoravam predstavnike u Parlamentu BiH da se ne dozvoli da se napravi greška kako bi Bošnjaci i građanske snage bile pretvorene u antisemitske što je cilj.

Damir Arnaut pisao ambasadoru Izraela: Dragan Čović laže

Damir Arnaut pisao ambasadoru Izraela: Dragan Čović laže

Istovremeno pozivam na veliku međunarodnu kampanju kako bi se objasnilo šta je cilj sljedbenika i negatora UZP-a i genocida koji se provodi sa Izraelom.

U tom cilju uputiću pismo profesoru Davidu Pettigrewu koji je dobro razumio šta se sprema s njemačkim odlikovanjem u pokušaju Gideonu Greifu.

Pozivam Jevrejsku zajednicu u BiH, Hrvatskoj i Srbiji da objasni javnosti Izraela na veliku prevaru jer se sljedbenici i zaštitnici fašističkih politika na Balkanu u 2. svjetskom ratu danas predstavljaju kao zaštitnici Jevreja.

U toj je funkciji plan Putinovaca na osovini Čović – Dodik - Izrael da se antisemitizam nametne kao ključna tema, i da se time zakloni podrška Čovića UZP-u i Dodika genocidu i ratnim zločinima u cilju provođenja etničkog čišćenja za stvaranje rusko-srpskog sveta.

Napominjem da iza ovog plana stoji kombinacija političkih i poslovnih interesa oko Aluminijskog kombinata. Prisjetimo se kako je sve počelo:

- 15. 6. 2021.: Predsjednik Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992.–1995. Gideon Greif je gostujući na Radioteleviziji Republike Srpske (RTRS) u emisiji Intervju iznio zaključke komisije da u Srebrenici nije počinjen genocid i da je korigovan broj žrtava, što preživjeli i povratnici ocjenjuju još jednim ruganjem žrtvama, a stručnjaci nastavkom politike negiranja genocida. Greif je tokom 20-minutnog gostovanja na RTRS-u rekao da je Komisiju, kojom je on predsjedavao, činilo deset članova iz različitih zemalja poput Austrije, Njemačke, Japana, Nigerije, da ni u jednom trenutku nisu osjećali pritisak i da su bili "1.000 posto" nezavisni u radu.

IGK o odluci predsjednika Njemačke o povlačenju odlikovanja za negatora genocida Greifa

IGK o odluci predsjednika Njemačke o povlačenju odlikovanja za negatora genocida Greifa

- 23. juli 2021. – oktobar 2021.: Govoto paralelno Inzko nameće zakon o zabrani o negiranju genocida dok Dodik sa Izraelom – izraelskim istoričarem dogovara plan
demontiranja genocida u Srebrenici.

- 30. oktobar 2021.: Najavljuje se odlikovanje koje bi predsjednik Njemačke trebao dati Gideon Greifu, izraelskom plaćeniku Dodika koji priprema izvještaj negiranja i preformuliranja genocida u Srebrenici. Izraelski historičar Gideon Greif, koji je na čelu "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995." koju je formirala Vlada bh. entiteta RS, a koja negira da se u bosanskohercegovačkom mjestu Srebrenica desio genocid nad Bošnjacima, dobit će posebno odlikovanje njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera. Ovu informaciju, kao i to da će mu orden biti uručen u Izraelu, potvrdili su i iz ureda njemačkog predsjednika Steinmeiera.

- 9. novembar 2021. Čović prisustvuje na simpoziju kojim je obilježena 83. godišnjica 'Kristalne noći' u Poljskoj te se poklanja žrtvama holokausta u Auschwitz-Birkenau

- 10. novembar 2021. sam objavio nakon što nije bilo reakcije da se u Auschwitzu poklanja čovjek koji se fotografiše sa ratnim zločincem Dariom Kordićem, koji redovno polaže vijence na godišnjicu Bleiburga te koji Deklaracijom HNS brani presuđeni UZP: "Pozivam VKBI i Jevrejsku zajednicu u BiH da se oglase i obrate orgaanizatorima u vezi s Čovićevim prisustvom na simpoziju kojim je obilježena 83. godišnjica 'Kristalne noći' u Poljskoj. Čović je posjetio Auschwitz-Birkenau gdje se poklonio žrtvama. Ovo je ekstremno licemjerje. Treba li spominjati odnos Čovića prema Blajburgu.Nakon slučaja najavljenog odlikovanja negatoru genocida u Srebrenici izraelskom historičaru Gideonu Greifu koji je na čelu "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995." koju je formirala Vlada bh. entiteta RS, a koja negira da se u bosanskohercegovačkom mjestu Srebrenica desio genocid nad Bošnjacima, koji je narednog mjeseca trebao dobiti posebno odlikovanje njemačkog predsjednika Frank- Waltera Steinmeiera., ovo je novo iskliznuće upravo iz reda jevrejske zajednice i vrlo opasan trend. Žrtve genocida pomažu onima koji zastupaju političke stavove u BiH negatora zločina i genocida."

- 12. novembar 2021.: DAN POSLIJE ČOVIĆEVE POSJETE AUSCHWITZU I DAN PRIJE DODIKOVE POSJETE AUSCHWITZU: Gideon Greif objavljuje da je cilj sataniziranje bosanskih muslimana i izjednačavanje njihove uloge u NDH sa ulogom Hrvata. Greif: "Progone me Bosanci koji su se borili uz Hitlera" - Izraelski historičar kritizira odluku Njemačke da ponovo razmotri najavljeno priznanje za njegov rad, navodi kako je riječ o ‘muslimanskom napadu na jevrejskog naučnika’.

Greif će ispraviti izvještaj o ratu u BiH: U Srebrenici ubijeno 8.000 ljudi

Greif će ispraviti izvještaj o ratu u BiH: U Srebrenici ubijeno 8.000 ljudi

"Ja sam jevrejski istraživač Holokausta koga progone Bosanci koji su se borili uz Hitlera”, naslov je članka o emisiji na izraelskom radiju u kojoj je gostovao izraelski historičar Gideon Greif. Razlog što je on stavio Bosance rame uz rame sa snagama nacističke Njemačke iz Drugog svjetskog rata, koje su počinile stravične zločine širom evropskog kontinenta, jesu javne i glasne kritike iz Bosne i Hercegovine nakon objave da će Greif dobiti priznanje predsjednika Njemačke za svoj rad.

- 13. novembar 2021.: Dodik dva dana nakon Čovića posjetio Auschwitz i odao počast žrtvama holokausta.

- 3. decembar 2021: Iz Hrvatske se otkriva šta stoji iza plana posjete Čovića i Dodika Auschwitzu. Predsjednik Hrvatske Milanović očito skoro paralelno izlazi sa planom rangiranja genocida i idejom "mikro-genocida" ili "local-genocida". Milanović očito radi u dogovoru sa osovinom Dodik-Čović–Izrael & Putinovci sa Balkana.

"Postoje genocidi i genocidi, postoji genocid nad Židovima, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj je definiran kao genocid. A genocid ima vrlo širok raspon. Postoji Jasenovac. Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča da je svaka žrtva ista, ni govora. Ne želite da je svaka žrtva ista.
Najbolje je reći da je sve isto. Nije. I pitanje je građanske odgovornosti i hrabrosti usuditi se ići u tu gradaciju", izjavio je Milanović.

- 3. decembar 2021. : Isti dan kad i Milanović, i Dodikov koalicioni partner izlaze u
javnost sa istom tezom o rangiranju genocida u Srebrenici - "mikrogenocidu".

"Ja mogu prihvatiti da je legitimno zahtijevati donošenje takvog zakona, a zar ga nismo mogli u nekoj proceduri mi donijeti sami, ali ne na način da bi sadržaj zakona izdiktirala neka radna grupa koju su obrazovali samo Bošnjaci u BiH. To je problem odnosa prema takvom zakonu. A da li treba negirati genocid koji se desio ili ne, ne treba ga negirati. Pitanje je da li genocid ima te razmjere, za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija”, kazao je Petar Đokić.

Noah Gal Gendler u pismu koje mi je uputio ima isti ton kao i Greif te na prvo mjesto u odgovoru na nazive ulica po fašisstima u Mostaru pominje Sarajevo i osnovnu školu pripisujući muslimanima antisemitizam : "Dozvolite mi da dodam da i vi i ja dijelimo istu nadu da ćete naći dobru volju i pristojnu snagu da ukinete nazive ulica, pa i osnovnih škola, u Sarajevu, Mostaru i drugim mjestima u vašoj lijepoj zemlji, koja su nažalost tako nazvano po vrlo podijeljenim figurama."

- 28. 6. 2022. Dragan Čović kreće u realizaciju plana da se bosanske muslimane
isprovocira kako bih se pred svjetskom jaavnosti predstavilo kao antisemite, a sigurno će u pitaanju biti priznanje izraelskog prava na Jeruslam. Zato savjetujem da učinimo isto što i Kosovo prilikom potpisivanja Trumpovog sporazuma.

"Prvi korak obećanja koji sam dao uoči moje nedavne posjete Izrealu ispunjava se danas. Iznio sam inicijativu da se danas u parlamentarnoj proceduri usvoji IHRA definicija antisemitizma. Usvajanje je korak naprijed koji svi mi u Bosni i Hercegovini moramo napraviti. Borba protiv antisemitizma ostaje važna u cijelom svijetu, zbog čega pokrećem poduzimanje potrebnih koraka kako bi osigurali poštovanje prema svima nama u Bosni i Hercegovini. Ovo je jedan od nekoliko koraka koje namjeravamo poduzeti kako bismo postigli ovaj cilj", poručio je lider HDZ-a BiH Dragan Čović na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije