Poznato kada bi se rat u Ukrajini mogao prelomiti: "Razbit ćemo ih"

0
Radiosarajevo.ba
Poznato kada bi se rat u Ukrajini mogao prelomiti: "Razbit ćemo ih"
Foto: EPA-EFE / Rat u Ukrajini

Rukovodilac vojne obavještajne službe Ukrajine izjavio da će sredinom augusta biti prelomni trenutak rata, kada će se krenuti u oslobađanje istočnog dijela zemlje.

Iako je Ukrajina izgubila strateški važne gradove u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, zvanični Kijev i dalje hrabri svoju vojsku i građane da će u osmom mjesecu, kad budu imali više zapadnog oružja, krenuti u kontranapad i povratiti izgubljene teritorije.

Rukovodilac vojne obavještajne službe Ukrajine Kiril Budanov izjavio je da će Ukrajina vratiti na granice iz 1991. godine ako dobije traženu pomoć od Zapada. "Ratne operacije će se završiti do kraja godine", kazao je pred TV kamerama, dodavši da će se rat završiti katastrofom za Rusiju, prenijele su Novosti.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Putin prvi put od početka rata u Ukrajini putuje van Rusije

Putin prvi put od početka rata u Ukrajini putuje van Rusije

Na prognoze Budanova u ruskom vojnom vrhu niko ne odgovara, ali vojni eksperti u Moskvi kažu da se do augusta može dogoditi da ukrajinska armija bude potpuno razbijena, a mobilisani teritorijalci i rezervisti neće biti sposobni za bilo kakav protivnapad, bez obzira kakvo im oružje slali sa Zapada.

Situacija na istočnom frontu za ukrajinsku armiju nije optimistična, jer njene jedinice moraju da se povlače pod silnim pritiskom ruske vojske i jedinica Donjecke i Luganske narodne republike. Moskovski vojni ekspert Vladimir Jevsejev kaže da se do kraja ljeta može dogoditi da ukrajinski oficirski sistem neće imati ko da zamijeni.

"Ukrajinska vojska više nije sposobna za ozbiljan kontranapad", tvrdi ruski vojni ekspert Jevgenij Linin i objašnjava da im je potreban veliki broj tenkova i drugih mehanizovanih jedinica, plus podrška avijacije, koje, navodno, više nemaju.

U dosadašnjem ratu na istoku Ukrajine su najveće gubitke imali upravo one ukrajinske jedinice za koje se smatra da su najbolje obučene i da su najmotivisanije. Naivno je vjerovati da rezervisti mogu da zamijene profesionalni sastav ukrajinske vojske koji je u toku tri mjeseca prorijeđen", objašnjava Linin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije