Iznajmljivači iz Splita očajni: Očekivali zaradu, a dobili otkaze zbog 'više sile'

2
Radiosarajevo.ba
Iznajmljivači iz Splita očajni: Očekivali zaradu, a dobili otkaze zbog 'više sile'
Foto:EPA-EFE / Aerodrom / Ilustracija

Zatečena sam, ništa nisam znala o otkazivanju leta. Ne znam, možda sam propustila obavijest... U Splitu me čekaju prijatelji, planirali smo se zabavljati na Ultri.

Ali nemam sada vremena za nervozu, moram smisliti alternativno rješenje kako doći do Splita, požalila se švedskim novinarima mlada Anna na aerodromu u Stockholmu saznavši kako SAS-ov avion kojim je trebala doputovati do željene destinacije na Jadranu jednostavno - neće poletjeti.

Zbog štrajka osoblja avionske kompanije Scandinavian Airlines u Split u ponedjeljak nisu sletjeli ni avioni ove kompanije iz Göteborga, Kopenhagena, norveškog Kristansanda i Osla, a i za utorak su otkazani letovi iz Göteborga, Bergena, Stockholma i Osla. Skandinavski turisti koji su namjeravali provesti godišnji odmor u Dalmaciji tako su se našli na mukama, pa iznajmljivačima iz Hrvatske posljednja dva dana mahom otkazuju dolaske.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Danac Martin H. rezervirao je smještaj u okolici Omiša još sredinom marta. Uplatio je cijeli iznos i radujući se odmoru na Jadranskom moru povjerio agentici kako jedva čeka odahnuti, na miru, deset dana ljeta. Tri hiljade i tri stotine eura. Toliko ga je koštao smještaj. Dan uoči dolaska nazvao je u panici...

"Dobio sam obavijest da mi avion neće pletjeti za Split. SAS otkazuje sve letove", razočarano je kazao Martin. A onda se, itekako željan odmora, potrudio nazvati sve aviokompanije. Nije ga bilo briga kako će i kojim putevima stići od Kopenhagena do Splita. Nije ga morilo ni koliko će mu ta putešestvija eura 'izbiti' iz džepa, samo je želio 'parkirati se' na plažu, pijuckati hladno pivo i prstima prebirati žalo u moru, piše Slobodna Dalmacija.

"Nema ni jedne jedine linije! Sve su karte pokupovane", na kraju je tužno javio agentici u Hrvatskoj. Od SAS-a je, za utjehu, uz izvinjenje dobio obavijest kako će mu stopostotno refundirati uloženo. Ali, izvinjenje mu, dodao je, baš ništa ne znači. Njegov je godišnji odmor upropašten.

"Vlasnici vile koju smo unajmili vratili su nam uplaćen novac, na čemu im hvala. Nisu trebali to uraditi, jer smo otkazali smještaj niti 24 sata prije planiranog dolaska. Doći ćemo im iduće ljeto", obećao je tek jedan u nizu skandinavskih putnika koji su ovih dana trebali doputovati na odmor u Hrvatsku.

Sve ih je zatekao štrajk gotovo hiljadu pilota aviokompanije SAS zbog čega je otkazano oko polovice svih planiranih letova što na dnevnoj bazi utiče na oko 30.000 putnika.

"Štrajk je u ovom trenutku razoran za SAS i stavlja budućnost kompanije na kocku zajedno s poslovima hiljada kolega. Odluka o stupanju u štrajk u ovom trenutku pokazuje nepromišljeno ponašanje sindikata pilota i šokantno nisko razumijevanje kritične situacije u kojoj se nalazi SAS", izjavio je Anko van der Werff, predsjednik i izvršni direktor kompanije izražavajući duboko žaljenje zbog oštećenih putnika, koji su čeznuli za ljetnim odmorom i rezervirali putovanja za sebe i svoje najdraže. Klijentima čiji su letovi otkazani, a za koje ne mogu pronaći održivu alternativu u kompaniji su ponudili opcije prihvaćanja povrata novca, ponovne rezervacije karte za kasniji datum ili da sami organiziraju alternativna sredstva putovanja i traže naknadu od SAS-a.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije