Ususret prvom danu ramazana: Je li dobro prati hurme prije konzumiranja?

4
Radiosarajevo.ba
Ususret prvom danu ramazana: Je li dobro prati hurme prije konzumiranja?
Foto: Pixabay / Hurme

Hurma ili datula, vrsta je voća koja se uglavnom najviše konzumira za vrijeme muslimanskog mjeseca posta, ramazana.

Islamsko učenje govori da je post najbolje prekinuti hurmom, a ono što mnoge zanima jeste - Da li je potrebno oprati hurme prije konzumiranja.

Saudijska uprava za hranu i lijekove (SFDA) savjetovala je svima da hurme dobro operu toplom vodom prije nego što ih pojedu kako bi se smanjili ostaci pesticida i hemikalija, ako su prisutni.

Bh. kardiolog Midhat Nurkić poslao važnu poruku građanima BiH: Znate li šta je metabolički sindrom?

Bh. kardiolog Midhat Nurkić poslao važnu poruku građanima BiH: Znate li šta je metabolički sindrom?

Objašnjava da su hurme kontaminirane ili hemijskim supstancama kao što su ostaci pesticida i teški i toksični metali, ili fizičkim supstancama (strana tijela kao što su prisustvo metalnih dijelova), ili rastom mikroorganizama (kvasca i plijesni).

SFDA je navela da postoji nekoliko načina za očuvanje hurmi, uključujući "zamrzavanje", što je najbolji način, jer djeluje na ubijanje ili smanjenje mikroorganizama, kao i na smanjenje bioprocesa i oksidacije, a poželjno je da zamrzavanje bude na najmanjoj mogućoj razini temperature, dodajući da enzimska aktivnost tokom zamrzavanja ne prestaje jer izaziva pojačano sazrijevanje.

Hurme se mogu čuvati u frižideru nekoliko sedmica, s tim da je važno koristiti odgovarajuću ambalažu koja doprinosi smanjenju izloženosti hurmi vlazi, a ne dozvoljava ispuštanje pare, a rok čuvanja u frižideru (hlađenje) može dostići tri mjeseca za neke vrste.

Sjećanja na ramazane 109-godišnje Ajke Lokmić: 'Uvijek nam je bila puna kuća'

Sjećanja na ramazane 109-godišnje Ajke Lokmić: 'Uvijek nam je bila puna kuća'

Kao i da se hurme mogu konzervirati metodom 'sušenja' u cilju smanjenja vlage koja doprinosi rastu mikroorganizama, jer držanje hurmi na vlažnosti od 20% i čuvanje na temperaturi od 25 stepeni Celzijusa produžava njihov rok čuvanja do godinu dana.

Općenito govoreći, proizvođači hurmi savjetuju potrošače da operu sušene hurme prije nego što ih konzumiraju.

Većina uvezenih hurmi stiže sa Bliskog istoka iz zemalja, odnosno Irana i Iraka. Tokom putovanja može se samo zamisliti sa čime se susreću hurme prije dolaska u trgovinu.

U teoriji, sušeno voće je bilo zaštićeno tokom putovanja. Međutim, većina hurmi se ne pere prije nego što se osuše.

Top s bedema Žute tabije označit će početak ramazana

Top s bedema Žute tabije označit će početak ramazana

Osim toga, mnoge hurme su termički obrađene kako bi se ubrzao proces sušenja, koji uvodi hemikalije koje nisu nužno dobre za vaše zdravlje.

SFDA je naznačila da hurme imaju mnoge zdravstvene prednosti kao i druge vrste voća, ali ih treba konzumirati na razuman način kako bi se izbjegao visok šećer u krvi, pa preporučuje dijabetičarima da ne jedu velike količine hurmi.

Sve vrste hurmi sadrže visok nivo šećera, u zavisnosti od sorte i stepena zrelosti.

Hurme sadrže šećere, minerale i vitamine saharozu, glukozu, fruktozu, skrob, proteine i vlakna, te hranljive minerale kao što su kalijum, sumpor, fosfor, gvožđe, natrijum, cink i magnezijum, pored vitamina (A - B - C - E ). Što se tiče kore od hurme, one sadrže flavonoide, koji djeluju kao antioksidansi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije