Sedam jako dobrih razloga da jedete više zobenih pahuljica

2
Radiosarajevo.ba
Sedam jako dobrih razloga da jedete više zobenih pahuljica
Foto: Pixabay / Ilustracija

Zobene pahuljice izvrsna su hrana za svakoga ko se brine o svom zdravlju. Idealno ih je kombinirati s jogurtom, svježim sirom ili orašastim plodovima. Nemojte im dodavati puno šećera ili suhog voća jer mogu postati prekalorične.

Ako baš volite slatko, ograničite se na kašiku meda. A evo nekoliko dobrih razloga da ih što češće uvrstite u prehranu.

Visok sadržaj vitamina B

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Zobena kaša je zdravo rješenje za doručak koje ujedno osigurava veliku količinu vitamina B-skupine, a oni su važni za pravilno funkcioniranje živaca, dobro pamćenje i bolju koncentraciju.

Zobene pahuljice: Idealna namirnica za mršavljenje

Zobene pahuljice: Idealna namirnica za mršavljenje

Bogatstvo željeza

Zobene pahuljice sadrže veliku količinu željeza, podjednako kao i meso. Oni koji češće jedu zobenu kašu osjećaju manje umora i imaju niži rizik za razvoj anemije.

Odlično za kožu i nokte

Zob sadrži mangan, cink i bakar pa će se redovita konzumacija zobene kaše dobro odraziti na zdravlje noktiju i kože. Također, zob ublažava stvaranje bora i pomaže kod ekcema.

Mnogo vlakana

Visok sadržaj vlakana u zobi (oko 14 posto) osigurava pravilno funkcioniranje probavnog sistemu, a uz to što poboljšavaju probavu, sprečavaju i razvoj raka debelog crijeva.

Štite srce i krvne žile

Nezasićene masne kiseline omega-3 i omega-6 zajedno s vlaknima potiču zdravlje kardiovaskularnog sistema, reguliraju krvni pritisak i snižavaju razinu štetnog LDL holesterola.

Izgrađuju mišićnu masu

Zobene pahuljice imaju visok sadržaj proteina (zob sadrži oko 16 posto proteina), s optimalnim aminokiselinskim sastavom za ljudsko tijelo potrebnim za izgradnju mišićne mase.

Pomažu pri mršavljenju

Zobena kaša koju sami napravite (bez aditiva i dodanih šećera) neće naglo podići šećer u krvi te će se sporo probavljati, što će omogućiti da duže osjećate sitost, piše gloria.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije