Prilog ručku koji svi obožavaju: Pripremite grčki umak tzatziki
Temperature su sve više, a osvježenje se traži svuda. Probajte ovaj ukusni umak od grčkog jogurta koji će u vrelim danima osvježiti svako jelo.
Grčki jogurt je izuzetno zdrava namirnica koju možemo kombinovati sa mnoštvom jela, sastojaka ili ga jesti kao poslasticu. Umak, čiji recept donosimo, osvježenje je uz lagane obroke tokom ljeta, te svojim sastojcima garantira gurrmanski užitak.
Riječ je o - tzatzikiju. Svježe namirnice dostupne preko ljeta, učiniće ukus tzatzikija još boljim, a ručak ili večera, pa čak i doručak će postati bogata delicija.
Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala kroz bujicu i spasila kćerku: 'Kćerka. Majka. Supruga. Heroj'
Recept
- krastavci
- grčki jogurt
- korijander
- limun ili limeta
- menta
- bijeli luk
- sol po ukusu
Priprema
Počnite sa rendanjem krastavaca iz kojih iscijedite višak vode. Ovaj korak je nužan da bi se spriječilo da krastavci "puste" višak vode u sos, koji će postati previše rijedak. U rendane krastavce dodajte grčki jogurt, sok od limuna, mentu, sol po ukusu, listove korijandera, te bijeli luk.
U tzatziki možete i dodati namirnice koji će izmjeniti tradicionalni recept, ali poboljšati ukus, pa tako ako volite ljuto, možete dodati čili papričice ili jalapenose, mladi luk, peršin, te druge sastojke prema sopstvenom ukusu.
Služi se uz mesna i vegetarijanska jela, a odlično se kombinira u sendvičima i tortiljama.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.