Pojedine zdrave namirnice mogu ozbiljno ugroziti vaše zdravlje
Jesti samo zdrave namirnice i nije baš zdravo za vaš organzam, zato morate biti oprezni i paziti u kojoj količini ih konzumirate.
Nekada nije loše ako s vremena na vrijeme pojedemo čokoladu, kolač ili čips, bitno je da ih ne konzumiramo svakodnevno i previše te da obroke temeljimo na zdravim namirnicama koje su dokazano bogate hranjivim tvarima.
Izbor zdravih namirnica nije mali, ali možda niste znali da ni s njima ne treba pretjerivati jer one mogu uzrokovati zdravstvene probleme, a saznajte i zašto.
U Srbiji Dan žalosti, 14 stradalih u Novom Sadu
1. Voda s limunom
Mnoge osobe je vole piti i njome često počinju dan jer se smatra da može pomoći u gubljenju kilograma. Ipak, stručnjaci tvrde da nema posebno djelovanje, osim što limun poboljšava okus vode. Unos velike količine može učiniti zube osjetljivijim, oštetiti površinu zubi i otvoriti put za pojavu karijesa.
2. Zobene pahuljice
Jamu: Recept za napitak za koji narod vjeruje da pomaže u borbi protiv "hiljadu i jedne bolesti"
Mnogi ih doručkuju jer se brzo pripremaju, a s dodatkom voća su i odličan desert. Bogate su vlaknima, magnezijem i cinkom. Često sadrže mnogo kalorija, posebno ako kupujete već gotove smjese za kašu koje zaista mogu biti bogate takozvanim skrivenim šećerima.
3. Kupusnjače
Na ovim prostorima često su na jelovniku kupus, kelj, prokulice, cvjetača, kineski kupus i raštan. Ove namirnice bogate su vitaminima C i K, folatima i vlaknima što je odlično za probavu. U slučaju da pretjeramo i uzimamo ih u većim količinama, moglo bi doći do problema s probavom.
4. Riba
Riba je izuzetno zdrava, sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, omega-3 masne kiseline, ali ipak na jelovniku ne bi trebala biti svaki dan. Ustanovljeno je da ukoliko je konzumirate jednom ili dva puta sedmično, smanjujete rizik od smrti izazvan srčanim problemima za 36 posto. Upravo toliko je i dovoljno, jer prevelike količine mogu dovesti do trovanja živom, naročito ako jedete veće ribe, koje se hrane manjim ribama.
Ove popularne namirnice izbacite iz ishrane: Pune su šećera
5. Zdrave masnoće
Umjesto običnog ulja, nutricionisti često savjetuju da koristimo maslinovo, bogato nezasićenim masnim kiselinama, koje nam pomažu da smanjimo rizik od srčanih oboljenja. Zbog toga, mjesto u jelovniku moraju naći i orasi, bademi i avokado, ali nipošto se ne smijemo pretjerivati.
6. Vlakna
Kada su vlakna u pitanju, morate naći pravu mjeru. Bez njih probava postaje neredovna, javljaju se hemeroidi. Muče nas i drugi problemi, posebno s crijevima, jer ona utječu na njihovu mikrofloru koja diktira brojne funkcije organizma, uključujući i raspoloženje. Prevelika količina vlakana u obrocima (grah, leća, žitarice, maline, banane...) može imati i sasvim suprotan efekt poput nadutosti, piše Jutarnji.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.