Pet savjeta kardiologa za prirodno smanjivanje holesterola

0
Radiosarajevo.ba
Pet savjeta kardiologa za prirodno smanjivanje holesterola
Foto: Vecernji.hr / Ilustracija

Naše tijelo treba holesterol za izgradnju zdravih ćelija, ali visoki nivoi holesterola mogu povećati rizik od srčanih bolesti.

Iako se određeni uticaji na rizik poput genetskih preduslova, spola i dobi ne mogu kontrolisati, uključivanje navika koje su zdrave za srce u vašu svakodnevnicu može vam pomoći da te brojke održite u zdravom rasponu.

Prema preliminarnim podacima velikog nacionalnog istraživanja Epidemiologija hipertenzije u Hrvatskoj 2, skoro svaki drugi stanovnik ima povišen holesterol direktno uzrokovan uticajima koji su izmjenjivi, a to su debljina, nezdrava prehrana bogata zasićenim i transmasnoćama, "sjedilačkinačinživota", pretjerana konzumacija alkohola, hronični stres, pušenje ili izloženost duhanskom dimu i pretilost.

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) piše kako blizu 94 miliona Amerikanaca starijih od 20 godina (što je otprilike 40 posto stanovništva SAD-a) ima visok holesterol što sužava arterije i povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i bolesti perifernih arterija što su danas vodeći uzroci smrti, prenosi ordinacija.hr

Pet prirodnih načina za smanjene holesterola

Evo koja namirnica stvara masnoću na stomaku i ugrožava zdravlje

Evo koja namirnica stvara masnoću na stomaku i ugrožava zdravlje

1. Nahranite se vlaknima

"Vlakna iz cjelovite biljne hrane pomažu vezati žuč u probavnom sistemu što služi kao prirodni put eliminacije LDL-a", kaže kardiologica, dr.ElizabethKlodas.AHA(AmericanHeartAssociation) preporučuje konzumaciju 25 do 30 grama dijetalnih vlakana iz cjelovite hrane dnevno. Neki od najboljih prirodnih izvora vlakana nalaze se u avokadu, jabukama, bobičastom voću, hurmama, cjelovite žitarice poput zobi i ječma, orašaste plodove i sjemenke.

Zdrava hrana
Foto: Pexels: Zdrava hrana

2. Dodajte fitosterole svojoj ishrani

"Steroli (prirodni spojevi koji se nalaze u biljkama) natječu se sa holesterolom u žuči za reapsorpciju, čime pomažu u snižavanju LDL-a", kaže dr. Klodas. Prema američkoj Nacionalnoj udruzi za lipide (NLA), konzumacija najmanje dva grama biljnih sterola dnevno može sniziti LDL-C za 5 do 10%. Dobri izvori fitosterola su namirnice poput špinata, kelja, mrkve, maslinovog ulja, slatkog krompira, jagoda i suncokretovih sjemenki.

3. Držite se nezasićenih masti

 LDL se uklanja iz krvotoka preko LDL receptora koji se prvenstveno nalaze u jetri. "Što je više LDL receptora i što su aktivniji, to je učinkovitiji proces uklanjanja LDL-a—što dovodi do nižih razina LDL-a", objašnjava dr. Klodas. Zasićene masti poput onih koje se nalaze u masnim komadima mesa, maslacu, svinjskoj masti, siru i kokosovom ulju snižavaju LDL receptore, što dovodi do visokog cirkulirajućeg LDL-a. Umjesto toga, davanje prednosti nezasićenim mastima može poboljšati regulaciju ovih receptora što će posljedično pomoći u snižavanju razine LDL-a, dodaje ona. Neki od najboljih izvora nezasićenih masti koje su zdrave za srce su avokado, maslinovo ulje, puter od kikirikija, orasi, bademi, masna riba, suncokretovo ulje, sjemenke sezama i lanene sjemenke.

4. Izbjegavajte jednostavne ugljikohidrate

Ugljikohidrati
Facebook: Ugljikohidrati

Izbjegavanje visoko prerađenih ugljikohidrata i dodanih šećera je važno jer ova hrana podiže nivo inzulina, što zauzvrat stimulira HMG-CoA reduktazu (enzim u jetri), kaže dr. Klodas. "Kada se HMG-CoA reduktaza pojača, proizvodnja LDL-a raste", objašnjava. Stoga pokušajte ograničiti unos ultraprerađene hrane poput smrznute pizze, čipsa, bijelog hljeba, prerađenih slatkiša poput keksa, kolača i krofni, rafinirane bijele tjestenine i visoko prerađenog mesa poput slanine, kobasica i hrenovki.

5. Upravljajte svojim nivoima triglicerida

Ilustracija
Pixabay: Ilustracija

"Trigliceridi su prvi oblik masti nastao od šećera i škroba", kaže dr. Steven Gundry, kardiovaskularni hirurg i autor bestselera New York Timesa, The Plant Paradox. Visok nivoi triglicerida (200 mg/dL i više) faktor je rizika za srčane bolesti. U idealnom slučaju, trebali biste težiti održavanju triglicerida ispod 100 mg/dL. Promjene u zdravom načinu života poput više fizičke aktivnosti, smanjenja unosa alkohola, prestanka pušenja i eliminacije transmasti mogu pomoći u značajnom snižavanju nivoa triglicerida i LDL-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije