Ovako se prave makedonske punjene paprike: Jedan trik u pripremi ih čini puno sočnijim i ukusnijim

0
Radiosarajevo.ba
Ovako se prave makedonske punjene paprike: Jedan trik u pripremi ih čini puno sočnijim i ukusnijim
Foto: Arhiv / Punjene paprike

Punjene paprike na makedonski način je definitivno jedan od boljih ručaka koji ćete spremiti.

Pripremaju se lako, a evo koliko se razlikuju od naših.

Sastojci

  • 8-10 crvenih paprika roga
  • 300 grama mljevenog mesa
  • 70 grama riže
  • 3 glavice crvenog luka
  • dvije mrkve
  • 2 čena bijelog luka
  • suhi začin
  • biber
  • paradajz

Priprema

Paprike očistite od peteljki i sjemenki. Operite ih i svaku, sa obje bočne strane, zasijecite nožem u obliku “x”.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Punjene paprike
Foto: Screenshot: Punjene paprike

Dok se paprike kuhaju, kroz te proreze, fil će postepeno uzimati tečnost iz tepsije.

Crveni i bijeli luk sitno isjeckati i na ulju dobro propržiti, a zatim dodati rendanu mrkvu, mljeveno meso i rižu te sve zajedno pržiti. Začiniti suhim začinom i biberom.

Paprike napunite pripremljenim filom. Zatvorite ih paradajzom. Složite u podmazanu tepsiju (26-28 cm) i sipajte vodu, oko 2 cm, tako da ona dođe do polovine paprika.

Šta je dobro jesti za sehur: Hrana koja organizam duže drži jakim

Šta je dobro jesti za sehur: Hrana koja organizam duže drži jakim

Tepsiju stavite na ringlu i kuhajte sat vremena. U tom periodu, paprike okrenite dva do tri puta i po potrebi dolijte vodu (maksimalno tri puta).

Prebacite u rernu i ostavite da se zapeku na 180 °C otprilike pola sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije