Mekano, ukusno i sočno meso: Ovo je najbolja marinada za piletinu s roštilja
Jedno od najzastupljenijih vrsta mesa koje koristimo u kuhinji je piletina, koju uglavnom nemamo ni vremena ni želje da je posebno začinjavamo.
Ipak, mariniranje piletine možete da primijenite i u posljednjem času, a brza i jednostavna marinada za meso može da učini čuda i od najobičnijeg filea, napravi medaljon restoranskog kvaliteta, koga si nijedan šef kuhinje ne bi postidio.
Marinada za piletinu se jednostavno sprema od bilo kog suhog začina po vašoj želji - kurkuma, paprika, bijelog luka u granulama, origana, ruzmarina – ili svih njih zajedno, u zavisnosti ukusa. Sa marinadom za piletinu – nema greške.
Vijeće roditelja KS: "Naša djeca zaslužuju bezbrižno školovanje u sigurnom okruženju"
Sve sastojke stavite u posudu i izmiješajte. Najbolji učinak ćete postići ako koristite štapni mikser, da bi se sastojci dobro sjedinili, jer to utiče na konzistenciju marinade i njenu sposobnost da se što bolje veže za meso. Recept za marinadu pratite u osnovi, dok ne steknete samopouzdanja da sami eksperimentišete.
Mariniranje piletine
Sastojci:
- dvije kašike bijelog vina ili jabukovog sirćeta,
- dvije kašike maslinovog ulja
- jedan čen bijelog luka ili malo granula bijelog luka
- pola kašičice karija ili kurkume
- pola kašičice paprike
Priprema:
Premažite ovom smesom piletinu i ostavite odstoji 15 min. ili ako imate vremena preko noći i pecite na suhom gril tiganju ili roštilju.
Marinada sa medom za batake i krilca
Sastojci za mariniranje 500 g krila ili četiri bataka:
- šest kašika meda
- sok od jednog limuna
- četiri čena bijelog luka
- tri kašičice origana
- paprika – ljuta ili slatka po ukusu
- so i biber po ukusu
- 350 ml maslinovog ulja
Desert za pet minuta: Sladoled kolač koji se topi u ustima, potrebna samo tri sastojka
Priprema:
Med pomiješajte sa limunovim sokom i dobro izmiješajte da postane tečan. Dodajte potom dobro izgnječen bijeli luk, origano, ostale začine i maslinovo ulje.
Sve dobro izmiješajte i usitnite štapnim blenderom, pa utrljajte dobro u meso, sa svih strana i odložite u frižider da stoji preko noći.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.