Tinejdžerka iz Irana: Lijepo mi je u BiH, idem u školu, družim se, pjevam

0
V. A. Z.
Tinejdžerka iz Irana: Lijepo mi je u BiH, idem u školu, družim se, pjevam
Foto: Goran Lukić, Radiosarajevo.ba / Udruženje LAN radi s djecom i mladima u kampu Borići

„Sretna sam kada pjevam. Dok sam bila u Grčkoj, išla sam u školu ali nisam je voljela jer nas nisu ništa učili. Ali ovdje rado idem u školu jer imam šta da naučim. Ovdje učimo o brojevima, bojama, učimo slova“, priča nam djevojčica Maya, rođena u Iranu, a trenutno smještena u privremenom prihvatnom centru Ušivak kraj Sarajeva.

Maya ima petnaest godina, a prije tri godine napustila je Iran, svoju domovinu. Od tada sa roditeljima i mlađom sestrom putuje prema zapadnoj Evropi. Kaže da joj je lijepo u BiH. Redovno odlazi u školu, a nakon nastave ima priliku za druženje i slobodne aktivnosti. Razgovara s vršnjakinjama, gleda filmove i surfa internetom.

 „U drugim zemljama mogla sam se samo igrati s malom djecom. Zvali su me da se igram s njima, ali nisam željela. Ali ovdje nas ima mojih godina i to mi se sviđa. Lakiramo nokte, uređujemo frizure, igramo odbojku ili tae-bo. Ponekad slušamo muziku. Volim korejske filmove. Ima jedan film u kojem su mačka i djevojčica. I ja se igram s macama, volim mačke i pse.“

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Sva djeca svijeta žele odrastati slobodno, pjevati, širiti znanja, sklapati prijateljstva, živjeti mladost punim plućima. Ali svijet je ponekad nepravedan prema djevojčicama i djevojkama. U nekim kulturama i danas se krše njihova elementarna prava, od uskraćenog ili otežanog pristupa obrazovanju, do rizika od prisilnih brakova, porodičnog nasilja i podređenog položaja u porodici.

Po saznanjima organizacije Save the Children, imati djevojčicu, za mnoge roditelje iz raznih zemalja svijeta može predstavljati i dodatni razlog za odluku odluku o migraciji. Put ka krajnjojh destinaciji nerijetko traje nekoliko godina – a to je period odrastanja koje djevojčice provode u pokretu.

Po podacima IOM-a, oko 3% osoba u pokretu koje borave u Bosni i Hercegovni čine djevojčice. Najčešće putuju sa svojim porodicama, a za vrijeme boravka u našoj zemlji imaju mogućnost smještaja i podrške u privremenim prihvatnim centrima Borići u Bihaću i Ušivak kraj Sarajeva.

[youtube]

Iskustva koja su mnoge djevojčice u pokretu imale ranije, uklučivala su, između ostalog i nemogućnost da izlaze iz svojih soba zbog prisustva drugih muškaraca, uskraćivanje dozvole da pohađaju školu, traumatične događaje u pokušajima prelaska granice, neprihvaćanje ili strah od drugih kultura, navodi se u izvještaju organizacije Save the Children iz 2019 godine.

Kulturna medijatorica iz prihvatnog centra Borići Amira Šarić iz IOM-ove partnerske organizacije Bosnia Herzegovina Women's Initiative, pojašnjava da u odgajanju djevojčica u pojedinim kulturama postoje patrijarhalni obrasci. Nažalost, česti su slučajevi da i kada se porodica odluči na migraciju, ta nepisana pravila traju i dalje.

„Možemo reći da su odgajane u patrijarhalnom društvu gdje vodeću ulogu ima muškarac. Ako nije u pitanju roditelj, otac, onda je u pitanju brat. Za bilo koje pitanje koje se tiče djevojke pitaju se oni. Pa čak i kad je u pitanju udaja, muškarci su ti koji biraju bračnog druga“.

Zahvaljujući Međunarodnoj organizaciji za migracije IOM i partnerskim organizacijama, u posljednje četiri godine uspostavila se cjelovita i raznovrsna podrška s cljem osnaživanja djevojčica i djevojaka kao posebno ranjive grupe.

Na prostoru Unsko-sanskog kantona, gdje su djevojčice s porodicama smještene u prihvatnom centru Borići, djeluje Udruženje Lan, jedna od partnerskih organizacija IOM-a koja radi s djecom i mladima, čija predsjednica Izolda Osmanagić naglašava da je ovoj kategoriji potrebno pružiti punu zaštitu koju im garantira Konvencija o pravima djeteta.

„Djevojčice uzrasta od 12 do 17 godina su vrlo specifične, to je vrijeme adolescencije, kada one počinju ispoljavati drugačije stavove prema životu. Zbog dugogodišnjeg putovanja koje su imali, ova djeca su vrlo rano sazrela. Mi se uistinu trudimo, a povratne informacije kažu da u tome uspijevamo, da se djevojčice što manje osjećaju stranima i izoliranima, da odrastaju onako kako bi trebalo odrastati dijete njihovih godina. Osim školovanja, druženja, sportskih aktivnosti, pruža im se mogućnost i korištenja interneta i društvneih mreža, laptopa, gledanje televizije. Nedavno je otišla djevojčica koja je godinama ovdje boravila i redovno nam se javlje, što je za nas potvrda kvalitete rada“, ističe Osmanagić.

Organizacija Save the Children je od 2019. je uključena u osnaživanje djevojčica u pokretu. Jedna od aktivnosti je i formiranje tzv. Parlamenta djevojčica, kroz koji su neke od njih imale prvi put priliku slobodno iskazati svoje mišljenje.

„Girls Parlament je projekat koji je kao primarni cilj imao učenje djevojčica o podizanju glasa, traženju odgovara na njihova pitanja i slušanju njihovih problema. Učenice su birale svoje predstavnice i putem njih govorile o probemima koje evenutalno imaju u kampu, kao što su hrana, higijenski paketi, dodatni časovi, nerazumijevanje nekog određenog dešavanja, poteškoće u komunikaciji. Adekvatna povratna informacija koju su su kroz ovu aktivnost dobile, dala im je dodatnu motivaciju i podigla samopouzdanje“, pojašnjava Tina Rashadatjou, kulturna medijatorica iz IOM-ove partnerske organizacije Save the Children.

Žele studirati, postati liječnice, pilotkinje, pravnice... živjeti mirnim i dostojanstvenim životom. Zaslužile su raditi na svojoj budućnosti i izgrađivati sebe svaki novi dan. I što da ne... zaslužile su ponekad i brinuti o istim onim tipičnim tinejdžerskim problemima kao njihove vršnjakinje širom svijeta.

Tekst je nastao kao dio projekta "Jačanje društvene kohezije u zajednicama u kojima borave ljudi u pokretu“ kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini, a financira Služba za instrumente vanjske politike (FPI) Evropske unije u okviru Instrumenta koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije