Uz novu cestu, brzi voz i vaučere: Koliko košta odmor u BiH?

0
I.S.
Uz novu cestu, brzi voz i vaučere: Koliko košta odmor u BiH?
Foto: Radio Sarajevo / Cijene smještaja u BiH

Lijepe vijesti stižu za sve Bosance i Hercegovce, ali i turiste koji posjećuju našu zemlju, ovih dana: otvorena je cesta Neum - Stolac, a krenuo je i brzi voz do Ploča. 

Pored toga, u oba bh. entiteta su građanima obećani turistički vaučeri - s ciljem olakšanja troškova odmora u našoj zemlji.

Sve ovo bi moglo olakšati odmor Bosancima i Hercegovcima u njihovoj državi. A nećemo se lagati - izbor je raznolik: od Une i Krajine, preko Panomskih jezera do Sarajeva, pa sve do jezera i našeg Neuma.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Zato nas je zanimalo - koliko ove godine koštaju cijene odmora u BiH? U obzir smo uzeli cijene za dvije odrasle osobe - spavanje u roku od tri dana.

Neum: Koliko koštaju dvije noći u hotelima, a koliko u apartmanima?

Neum je turističko mjesto - tačnije jedino mjesto koje ima izlaz na more u našoj zemlji. Neumska rivijera duga je devet kilometara, a zahvaljujući razuđenosti obale ta je dužina 24 km. 

Predstavnici turizma u ovom gradu su već ranije rekli kako očekuju da će oko 180.000 turista boraviti u ovom gradu, dok je smještaj poskupio za oko 15 posto.

Uzeli smo sredinu augusta za primjer, kao možda najatraktivniji datum tokom ljeta, te smo potražili ponude cijena za dvije osobe - dvije noći.

Tako poznati hoteli nude cijene u tom periodu oko 500 do 600 KM, a vile apartmani od 140 do 270 KM.

Mnogi od njih nude i besplatno otkazivanje te da se ne plaća unaprijed novac zbog rezervacije. Slobodnih termina u ovom periodu ima, ali u hotelima jako malo.

Panonsko jezero

Panonska jezera su slana umjetna jezera u Tuzli. Ovo je, ustvari, jedinstven primjer slanih jezera u Europi, a ne smijemo isključiti ni ljekoviza svojstva - zbog prisustva soli i minerala. Zanimljivo je da voda u ovim jezerima neprestano kruži i prečišćava se.

Neki podaci govore da za samo jedan mjesec ova jezera posjeti oko 260.000 osoba.

Potražili smo smještaj u Tuzli - pa će tako dvije osobe dvije noći, odnosno tri dana, platiti oko 300 KM o nekim hotelima, a u apartmanima oko 130 do 270 KM.

Bihać: Zanimljiv raspon cijena

O ljepotama Krajine ne mora mnogo da se priča. Bihać nije jedini "dragulj" ovog dijela, tu su i Štrbački buk, Martin Brod, Japodski otoci, Bosanska Krupa...

Hoteli u Bihaću nude cijenu od 130 do 300 KM za dvije osobe koje bi tu spavale dvije noći ili tri dana.

Tu je i mogućnost unajmljivanja apartmana po cijeni od oko 270 KM, a tu su i jeftinije cijene oko 190 KM.

Tu je i Štrbački buk koji je je simbol Nacionalnog parka Una. Zašto ga turisti posjećuju toliko? Jer se ovdje nalazi, kako ga zovu, najspektakularniji vodopad na Uni.

Cijene su prihvatljive, pa tako i u smještajima koji su jako dobro ocijenjeni - cijena je oko 100 KM za dvije osobe, dvije noći. Neke vile nude i još jeftinije cijene - oko 70 KM, što je jako povoljno.

Do unazad nekoliko godina, mnogi od nas nisu ni znali za Japodske otoke, a i danas je teško povjerovati da se ovakva priroda nalazi tako blizu nama.  Japodski otoci su kulturno-arheološko područje smješteno u naselju Račić nadomak Bihaća.

Raspon cijena je zanimljiv - neke vile nude smještaj za tri dana i dvije osobe po cijeni od 190 KM, dok postoje smještaji sa ekskluzivnim vikendicama , te istim i cijenama. Smještaj u takvim kućama će dvije osobe za dvije noći platiti oko 900 KM.

Jablaničko jezero: Neki termini već rezervisani

Jablaničko jezero umjetno je akumulacijsko jezero na Neretvi. 

Ovo jezero je čest izbor Bosanaca i Hercegovaca, pa ne čudi da su neki termini već popunjeni. Dvije osobe će u poznatim apartmanima u ovom dijelu platiti 490 KM za četiri noći u augustu. Naravno, tu su i daleko jeftinije opcije - 144 KM za dvije noći uz doručak ili 83 KM u istom periodu.

Ne smijemo onda zaboraviti i Boračko - najveće planinsko jezero u BiH, a okružuju ga šume okolnih planina Prenj, Bjelašnice i Visočice.

Dvije osobe će tako ovdje vikendicu cijelu platiti oko 160 KM za dvije noći, a tu su i jeftinije verzije oko 120 KM, dok kuće s bazenima se ovdje plaćaju za isti period oko 300 KM.

Sarajevo: Cijena zavisna od želja

Na spisku mnogih je sigurno i Sarajevo kao glavni glavni grad u Bosni i Hercegovini. Od Baščaršije, muzeja, okolnih izletišta, vožnje žičarom do Trebevića - zaista je mnogo sadržaja koje zanimaju one koje nisu posjetili prijestolnicu BiH.

Zavisno od toga šta preferirate, dvije osobe će platiti dvije noći ovdje u apartmanima oko 120 KM, a u hotelima duplo više.

Neke kuće nude dobre opcije - rentanje cijelog prostora za oko 120 KM, a hoteli uz doručak nude cijene oko 320 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije