Francuska svilena pita: Najlakši recept za čokoladnu fantaziju koja se topi u ustima

0
Radiosarajevo.ba
Francuska svilena pita: Najlakši recept za čokoladnu fantaziju koja se topi u ustima
Foto: Pinterest / Francuska svilena pita

Francuska svilena pita nema nikakve veze s Francuskom. Dapače, riječ je o američkom izumu osmišljenom pedesetih godina prošlog stoljeća na jednom takmičenju.

Pita je dobila ima po raskošnoj teksturi koja klizi niz grlo poput najfinije svile.

U originalnom receptu punjenje u piti činio je čokoladni puding, no on je postupno zamijenjen raskošnom mousse kremom. S obzirom na to da je riječ o desertu koji se mora staviti u hladnjak prije posluživanja, bazu pite čine smrvljeni keksi s maslacem koji ne gube na teksturi nakon hlađenja.

Modul Memorije 2024 poziva na izložbu: 'Povratak kući' autorice Aide Šehović u galeriji Manifesto

Modul Memorije 2024 poziva na izložbu: 'Povratak kući' autorice Aide Šehović u galeriji Manifesto

U recept za francusku svilenu pitu idu sirova jaja. Ako nemate domaća pasterizirana jaja pouzdanog porijekla, iste možete lagano istući na pari sa šećerom pa dodati u recept.

Sastojci

Podloga: 
200 grama čajnih keksa
85 grama putera

Nadjev:
200 grama šećera
170 grama omekšanog putera
85 grama tamne čokolade
3 jaja
2 kašike francuskog likera Grand Marnier
Šlag za ukrašavanje

Preukusan je: Recept za popularni kolač koji svima uspijeva iz prve

Preukusan je: Recept za popularni kolač koji svima uspijeva iz prve

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stepeni.

Sameljite kekse u fini prah i pomiješajte s puterom. Miješajte dok ne dobijete vlažnu smjesu. Utisnite prstima  (ali ne prejako!) smjesu u lim za pečenje.

Stavite peći u rernu na 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne. Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi do kraja.

Dok se hladi podloga, napravite nadjev: Otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari.

U mikseru istucite omekšani puter i šećer u glatku kremu. Za to će vam biti potrebno oko tri minute miksanja. U kremu dodajte rastopljenu čokoladu i Grand Marnier.

Postepeno dodajte pasterizirana jaja – jedno po jedno – i miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu kremu. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u hladnjak na tri do četiri sata. Preko ohlađene francuske svilene pite premažite šlag. Po želji možete ukrasiti i s nekoliko čokoladnih kapljica, piše Punkufer.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije