U Sarajevu se prodaje predivna vila: Pogledajte kako izgleda bajkovita kuća stara skoro 100 godina

4
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu se prodaje predivna vila: Pogledajte kako izgleda bajkovita kuća stara skoro 100 godina
Foto: Kolaž / U Sarajevu se prodaje kuća stara skoro 100 godina

U Sarajevu se prodaje dio jedinstvene gradske vile ukupne stambene površine 260 m2 sa dvorištem od cca 130 m2.

Predmetna nekretnina se nalazi u neposrednoj blizini sarajevske Vijećnice, u samom srcu grada, u ulici Avdage Šahinagića.

Potiče iz perioda 20-tih godina i nosi naziv "Dvojna kuća Bičakčić-Hadžišabanović". Radi se o stambenom objektu rezidencijalnog tipa koji je izgrađen 1925. godine u stilu Moderne i evidentiran je kao dobro baštine pod prethodnom zaštitom na listi evidentiranih objekata međuratnog perioda u Sarajevu, te je u okviru Separata zaštite za Regulacioni plan "Lijeva obala Miljacke – Bistrik" valoriziran kao objekat visoke arhitektonske i ambijentalne vrijednosti. Predmetni objekat se nalazi u izvornom stanju.

Podcast s Armom: Šaman Ševko Bajić i putovanje kroz mistične drevne tradicije

Podcast s Armom: Šaman Ševko Bajić i putovanje kroz mistične drevne tradicije

Vremenom su rađene određene intervencije i to prije svega u instalaterskom smislu u vidu poboljšanja postojeće infrastrukture i izrade novih savremenih instalacija. Konstruktivni sklop čine zidovi od cigle sa drvenon međuspratnom konstrukcijom. Krov je viševodni, sa pokrovom od ravnog pocinčanog lima.

Objekat je spratnosti Sut+Pr+1. U pogledu fukcionalnosti prostora objekat je definisan na način da predstavlja jedinstvenu funkcionalnu cjelinu namjenjen za ugodan i komforan boravak jedne porodice. Suterenski dio objekta je izvorno definisan kao servisni dio. Prizemlje objekta je izvorno bilo definisano kao prostor za dnevni boravak. Sprat objekta je namijenjen spavaćem dijelu kuće. Pristup do predmetne nekretnine je omogućen iz ulice Avdage Šahinagića.

Parking je obezbijeđen u okviru parcele u vidu otvorenih parking prostora. U neposrednom okruženju nalazi se nekolicina objekata koji definišu predmetno naselje kao npr: Inat kuća, Vijećnica, Sarajevska pivara. Cjelokupno naselje je komunikacijski dobro povezano sa svim glavnim saobraćajnicama.

U ukupnoj vrijednosti objekta posebnu ulogu ima njegova autentičnost i očuvanost u odnosu na originalno izvedeno stanje. Sačuvani enterijer na jedinstven način ukazuje na kulturu življenja jedne sarajevske porodice, koja na harmoničan način objedinjuje uticaje istoka i zapada, ne gubeći pri tome bosanski identitet. Nekretnina predstavlja rijetku ponudu obzirom na historijsko-kulturnu vrijednost i izvanrednu lokaciju u Starom Gradu.

U fotogaleriji možete pogledati bajkoviti ambijent nekretnine.

U Sarajevu se prodaje kuća stara skoro 100 godina
Foto: Nekretnine Kvart: U Sarajevu se prodaje kuća stara skoro 100 godina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije