Stručnjaci zabrinuti: Morski led na Antarktiku dostigao rekordno nizak nivo, evo šta to znači

0
Fena
Stručnjaci zabrinuti: Morski led na Antarktiku dostigao rekordno nizak nivo, evo šta to znači
Foto: Internet/Fena / Antarktik / Ilustracija

Morski led na Antarktiku dostigao je rekordno nizak nivo po drugi put u dvije godine, a neki naučnici su zabrinuti da su dramatična smanjenja signal da bi klimatska kriza sada mogla jasnije uticati na ovu ogromnu, složenu i izoliranu regiju.

Nivo morskog leda koji okružuje Antarktik pao je na samo 1,91 miliona kvadratnih kilometara 13. februara, prema Nacionalnom centru podataka o snijegu i ledu, ili NSIDC, što je ispod prethodnog rekorda od 1,92 miliona kvadratnih kilometara koji je postavljen 25. februara prošle godine.

Posljednje dvije godine označavaju jedini period kada je nivo morskog leda pao ispod dva miliona kvadratnih kilometara otkako su ga sateliti počeli pratiti 1978. godine.

Torta neodoljivog ukusa: Priprema je jednostavna, a izgled će vas očarati

Torta neodoljivog ukusa: Priprema je jednostavna, a izgled će vas očarati

Za razliku od Arktika, gdje je stopa gubitka morskog leda pratila prilično dosljednu silaznu putanju kako se klimatske promjene ubrzavaju, obim antarktičkog morskog leda se pomjerao gore-dole.

Stručnjaci navode da to otežava otkrivanje kako kontinent i okolni okean reaguju na globalno zagrijavanje.

Dvije polarne regije su veoma različite. Dok je Arktik okean okružen kontinentima, Antarktik je kontinent okružen okeanom – to znači da njegov morski led može rasti prema van, nesputan kopnom.

Antarktički led obično je tanji od arktičkog leda, s većim rastom zimi i strmijim smanjenjem ljeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije