Nizozemski historičar pronašao drevno zlatno blago: "Nikad to ne bih očekivao"

0
Radiosarajevo.ba
Nizozemski historičar pronašao drevno zlatno blago: "Nikad to ne bih očekivao"
Foto: Agencije / Otkrio blago

Nizozemski historičar pronašao je jedinstveno srednjovjekovno zlatno blago, koje se sastoji od četiri zlatne naušnice, dvije trake od zlatnih listova i 39 srebrnih novčića, objavio je danas nizozemski Nacionalni muzej starina.

Lorenzo Ruijter, 27, koji je Reutersu rekao da je u potrazi za blagom od svoje 10. godine, otkrio je blago staro oko hiljadu godina 2021. u malom gradu Hoogwoudu na sjeveru zemlje, koristeći detektor metala.

"Bilo je vrlo posebno otkriti nešto tako vrijedno, ne mogu to ni opisati. Nikada nisam očekivao da ću otkriti nešto takvo", rekao je Ruijter, dodajući da je bilo teško to držati u tajnosti dvije godine.

Kako razlikovati piletinu uzgojenu na prirodan način od one što je puna hemikalija?

Kako razlikovati piletinu uzgojenu na prirodan način od one što je puna hemikalija?

Stručnjacima Nacionalnog muzeja starina trebalo je vremena da očiste, istraže i datiraju predmete i sada su otkrili da je najmlađi novčić iz 1250. godine, što ih je dovelo do pretpostavke da je blago tada bilo zakopano.

U to vrijeme nakit je već bio star dva stoljeća, rekao je muzej, dodajući da se očito radilo o "skupoj i cijenjenoj imovini".

"Zlatni nakit iz srednjeg vijeka izuzetno je rijedak u Nizozemskoj", kažu u muzeju.

Iako će ostati tajna zašto je blago zakopano, muzej je istaknuo da je sredinom 13. stoljeća bjesnio rat između nizozemskih regija, s Hoogwoudom u središtu sukoba.

Lorenzo je rekao da je moguće da je neko moćan u to vrijeme zakopao vrijedne predmete kako bi ih zaštitio i nadao se da će ih iskopati kada ponovno bude sigurno.

S obzirom na arheološki značaj, blago je posuđeno muzeju koji će ga izložiti, ali će ostati službeno vlasništvo nalaznika Lorenza Ruijtera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije