Novi potez ekscentričnog milijardera Muska

2
Radiosarajevo.ba
Novi potez ekscentričnog milijardera Muska
Twitter/Screenshot / Pager MindPong

Kompanija "Neuralink.", koja je u vlasništvu Elon Muska, bavi se povezivanjem mozga sa kompjuterom, a svoje novo dostignuće pokazala je u snimku na kojem majmun sa ugrađenim čipovima igra video igru koristeći mozak.

U trominutnom snimku vidi se kako Pager mužjak makaki majmuna kome su čipovi ugrađeni u obije strane mozga, igra igricu MindPong, a džojstik pomjera samo razmišljajući o tome kako ruku pomjera na gore ili na dole.

Musk je na Twitteru objasnio da će prvi proizvod "Neuralink" omogućiti paralizovanoj osobi da koristi pametni telefon svojim umom brže nego što ga ostali koriste uz pomoć prstiju.

"Buduće verzije će omogućiti preusmeravanje signala sa neuralinkova na neuralinke u tjelesnim senzornim neuronima, pa će, na primjer, paraplegičari moći ponovo da hodaju, navedeno je u saopštenju kompanije.

Pager je nakon šest nedelja treninga naučio da igra igricu iz 70-ih godina koristeći džojstik.

"Neuralink" je tokom tog procesa snimao informacije o tome koji neuroni kontrolišu određene pokrete, nakon čega je džojstik isključen, a majmun ostavljen da kontroliše igru samo svojim umom.

Prošle godine "Neuralink" je utvrdio da makakiji imaju homologiju mozga i sposobnosti ponašanja sličniju ljudima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije