Zelenski pred UN-om optužio Rusiju da je teroristička država, stigao brzi odgovor

0
Radiosarajevo.ba
Zelenski pred UN-om optužio Rusiju da je teroristička država, stigao brzi odgovor
Foto: EPA-EFA / Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je pred UN-om Rusiju da je "teroristička država", a ona mu je odgovorila da je iskoristio obraćanje Vijeću sigurnosti za "daljinsku PR kampanju" u pokušaju da dobije još zapadnog oružja.

Zelenski zahtijeva da Vijeće sigurnosti izbaci Moskvu iz UN-a i da uspostavi sud za istragu djelovanja ruske vojske u Ukrajini, koja je izvršila invaziju 24. februara. Međutim, Rusija ima pravo veta u Vijeću i može se zaštititi od svake takve akcije.

"Rusija nema pravo sudjelovati u raspravama i glasanju o ratu u Ukrajini, koji je ničim izazvan i jednostavno kolonijalistički", rekao je Zelenski u svom obraćanju Vijeću sigurnosti putem video-veze, te dodao:

Jasan stav Švedske: Neće biti prečica za Bosnu i Hercegovinu, poziv na neophodne reformske procese

Jasan stav Švedske: Neće biti prečica za Bosnu i Hercegovinu, poziv na neophodne reformske procese

"Pozivam vas da izaslanstvu terorističke države oduzmete ovlasti."

Moskva svoju invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom" za oslobađanje Ukrajine od fašista, dok vlada u Kijevu i zapadni saveznici kažu da je to neutemeljen izgovor za ničim izazvan rat.

Svih 15 članova Vijeća sigurnosti, uključujući Rusiju, ustali su radi minute šutnje nakon što ih je Zelenski zamolio da "odaju počast svim Ukrajincima koji su poginuli u ovom ratu".

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitrij Poljanskij rekao je Vijeću da je pojavljivanje Zelenskog putem video-veze narušilo autoritet tijela koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti.

“Vijeće sigurnosti UN-a ne bi se trebalo pretvarati u platformu za daljinsku PR kampanju predsjednika Zelenskog kako bi dobio više oružja od sudionika NATO samita”, rekao je Poljanskij.

Vijeće se sastalo nakon što je Ukrajina rekla da je u ruskom raketnom napadu namjerno gađan trgovački centar u ponedjeljak te da je u napadu ubijeno 18 ljudi.

Rusija je negirala da je pogodila trgovački centar projektilima, rekavši da je pogodila obližnje skladište američkog i europskog oružja, izazvavši eksploziju koja je prouzročila požar u trgovačkom centru. Također je ustvrdila da taj trgovački centar nije u funkciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije