Gradonačelnik Meksika oženio aligatora, na svadbi ga poljubio u njušku

0
Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik Meksika oženio aligatora, na svadbi ga poljubio u njušku
Foto: Youtube / Gradonačelnik Meksika oženio aligatora

Gradonačelnik malog meksičkog grada oženio se za svoju "aligatorsku mladu" na živopisnoj ceremoniji popraćenoj tradicionalnom muzikom, rasplesanim posjetiteljima i povicima domorodačkom vođi da brak ovjekovječi poljupcem.

Victor Hugo Sosa, gradonačelnik San Pedra Huamelule, aligatora je tokom vjenčanja u četvrtak više puta poljubio u njušku, koja je bila zavezana kako bi se izbjegli neželjeni ugrizi.

Ritual vjenčanja stoljećima je star

Pretpostavlja se da ritual vjenčanja potiče iz predhispanskih domorodačkih zajednica Chontal i Huave iz savezne države Oaxaca, kao što je to slučaj s molitvom za blagodati prirode.

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

"Prirodu molimo za dovoljno kiše, dovoljno hrane i ribe u rijeci", kazao je Sosa, gradonačelnik malog ribarskog mjesta na sparnoj pacifičkoj obali Oaxacae.

Oaxaca, smještena na siromašnom jugu zemlje, područje je bogate domorodačke tradicije u kojem su mnoge grupe tvrdoglavo održale svoje jezike i tradicije.

Stoljećima star ritual u San Pedru Huameluli, danas pomiješan s elementima katoličke spiritualnosti, uključuje oblačenja aligatora ili kajmana u bijelu vjenčanicu sa šarenim ukrasima.

Aligator kao princeza i božanstvo

Vjeruje se da sedam godina star gmaz, kojeg za ovu priliku nazivaju malom princezom, predstavlja božanstvo majke zemlje, a njeno vjenčanje za lokalnog vođu simbolizira ujedinjenje ljudi s božanskim.

Zvuk truba i ritam bubnjeva osigurali su slavljeničko raspoloženje tokom procesije u kojoj je dio mještana u rukama nosio aligatorsku mladenku kroz selo, dok su joj drugi mahali šeširima.

"Osjećam se sretno i ponosno na svoje korijene", rekla je Elia Edith Aguilar, kuma koja je organizirala vjenčanje.

Kazala je da se osjeća privilegirano zbog prilike da vodi ceremoniju i dodala da je utrošila puno vremena u donošenje odluke o tome što će mlada nositi.

"Ovo je jako lijepa tradicija", dodala je uz smiješak na licu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije