Trikovi kako ispravno koristiti klimu u automobilu i šta treba paziti - zbog zdravlja

0
Radiosarajevo.ba
Trikovi kako ispravno koristiti klimu u automobilu i šta treba paziti - zbog zdravlja
Foto: Pixabay / Ilustracija

Vozite li se po gradu, razmislite isplati li vam se paliti klimu - dok ona rashladi auto, već ste na cilju. Bolja i ekonomičnija opcija je paziti da je vozilo parkirano u hladu, staviti zaštitu od sunca na vjetrobransko staklo i otvoriti prozore tijekom vožnje.

Odlučite li se ipak upaliti klimu, izuzetno je važno paziti da temperatura hlađenja nije preniska, u odnosu na temperaturu vani, jer možete dobiti upalu grla i sinusa. Preporuka je da razlika ne bude veća od 5 do 6 stepeni. Osim toga, nije dobro izlagati tijelo ekstremnim temperaturnim razlikama, posebno to ne smiju ljudi sa slabijim srcem.

Pravilan postupak hlađenja automobila

  • Nakon paljenja auta otvorite sve prozore i uključite klimu.
  • Izaberite opciju uvlačenja vanjskog zraka.
  • Temperaturu namjestite na minimum.
  • Okretaje ventilatora postavite na najveću brzinu.
  • Nakon rashlađivanja prozore zatvorite i smanjiti brzinu puhanja ventilatora.
  • Neka hladan zrak puše u vjetrobransko staklo i noge, a ne u lice.
  • Nekoliko minuta prije kraja putovanja, isključite klimu i ostavite ventilaciju - tako će se vlažna mjesta u klima uređaju osušiti, a time je i rizik od razmnožavanja bakterija, gljivica i plijesni manji, jer preferiraju vlažno, a ne suho okruženje.

"Neka razlika u temperaturi u hlađenoj prostoriji u odnosu na vanjsku temperaturu ne bude veća od 8 stupnjeva, vlažnost treba biti od 40 do 60 posto, a brzina strujanja zraka najviše 0,2 m/s. Ne usmjeravajte puhalicu direktno u lice jer to povećava mogućnost pojave glavobolje, grlobolje, tegoba sluznice očiju, nosa i uha. Također, po mogućnosti koristiti uređaje za hlađenje s ovlaživačima", rekla nam je Branislava Čilić dr.med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Iz godine u godinu se upotreba klima uređaja povećava, a time se povećavaju i negativni učinci na zdravlje gornjeg i donjeg dijela dišnog sustava. S druge strane, povoljan učinak klima uređaja je filtriranje zraka koji dolazi izvana, a to je benefit pacijentima koji su alergični na pelud, prašinu, grinje. Na taj način je koncentracija alergena u zraku manja. Filtriraju se i bakterije, virusi te gljivice", objasnila je dr. Čilić, te dodala:

"Međutim, najčešće se koriste klima uređaji koji hlade i suše zrak, ali ga ne ovlažuju. Takav uređaj suši sluznicu dišnog trakta te se na taj način gubi njezina uloga pročišćivača udahnutog zraka. Takva sluznica puca, stvaraju se mikro ragade (bolna krvava napuklina na tvrdoj i suhoj ili upaljenoj koži) u koje se nakaleme mikroorganizmi koji dovode do infekcije."

"Uz sve to je važno napomenuti da prehlade ne nastaju zbog hladnog zraka nego ih uzrokuju mikroorganizmi kojima su se stvorili uslovi za kultivaciju na tako promijenjenoj sluznici. Isušivanje je tim veće ukoliko je smjer zraka iz klime usmjeren direktno prema licu", pojasnila je ova liječnica i istakla sljedeće:

"Klime ne uzrokuju tegobe, bolest i druge smetnje nego ljudski faktor koji ne zna njome rukovati i koji se ne pridržava pravila i upozorenja", napominje Branislava Čilić dr.med.

Redovno čistite klima uređaj

Još jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvaćaju ozbiljno, je - redovno čišćenje klime. Preporuka je svake dvije godine, iako neki kažu da bi to bilo dobro napraviti prije svakog ljeta.

Naime, u klimi se mogu razmnožiti razne bakterije, gljivice i plijesan, a ako nije očišćena, one mogu završiti u dišnom sustavu, izazvati alergije, iritaciju očiju, suhi kašalj... ali i ozbiljne zdravstvene probleme.

Osim toga, pripazite i da je plina u klima uređaju dovoljno, jer o tome ovisi hoće li dobro hladiti ili ne, no i to će vam provjeriti serviser koji čisti klimu, samo mu napomenite, pišu 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije