Završena je prva sezona "The Last of Us": Otkrivamo detalje - kako će izgledati nastavak serije!

0
Radiosarajevo.ba
Završena je prva sezona "The Last of Us": Otkrivamo detalje - kako će izgledati nastavak serije!
Foto: HBO / Scena iz zadnje epizode "TLOU"

Emitiranjem devete epizode, sinoć je završena prva sezona HBO hit serije The Last of Us. 

Spoileri slijede, pa ako niste upoznati s materijalom iz prvog dijela video igre, najbolje da nastavite skrolati na portalu Radiosarajevo.ba.

Kako je Ellie postala imuna?

A, oni koji su upoznati s krajem prvog dijela jedne od najboljih video igara, znaju da ovaj dio priče završava tako što Joel (Pedro Pascal) i Ellie (Bella Ramsey) konačno dođu do medicinske ekipe Krijesnica (fireflies, op.pr.) koji tvrde da mogu napraviti lijek zahvaljujući Ellienoj imunosti na zarazu gljivicom cordyceps, koja je i uzrokovala apokalipsu, pretvarajući ljude u zombi-nakaze kao što su tzv. clickeri ili bloateri.

No, vrijedi istaći kako ćemo na početku epizode saznati i kako je Ellie zapravo postala imuna, a ukoliko vam se poznatim učini glas glumice koja glumi Ellienu majku - imate pravo. Njenu majku glumi Ashley Johnson, koja je u video igrama i dala glas Ellie!

Krenimo dalje. Nakon dolaska u Salt Lake City, Joel i Ellie se razdvajaju, a Joel će saznati da Ellie mora umrijeti kako bi doktori izvukli gljivicu, koja se nalazi u njenom mozgu, da razviju vakcinu i imunitet za čovječanstvo. U uznemirujućem epilogu ovog dijela priče, u seriji gledamo prvi put izbliza mračnu stranu nemilosrdnog Joela.

Mračna strana Joela

Joel ubija sve i jednu osobu koja mu se nađe na putu ka spašavanju Ellie. Nije bitno jesu li se vojnici ili medicinari predavali ili pucali, završavali bi isto. Najčešće s "metkom u čelo". Na kraju, po dolaska u laboratorij, Joel ubija ljekara koji se sprema operisati Ellie i nju odvodi iz ove zgrade. Na putu ka izlasku, bez puno premišljanja ubija i prijateljicu Marlene (Merle Dandridge) "da ne krene u lov na Ellie".

Epizoda završava tako što on i Ellie odlaze nazad u gradić u kojem živi Joelov brat Tommy i uz laž Joela da su mnogi ljudi imuni poput Ellie i da će Krijesnice na njima nastaviti testirati lijek.

"Obećaj mi da je to potpuna istina", reći će Ellie.
"Obećavam", izgovara Joel veliku laž.

Tu završava prva sezona, a kreatori serije Craig Mazin i Neil Druckmann potvrdili su da će se drugi dio video igre obraditi zapravo ne kroz jednu, već kroz više sezona. Inače, serija na kraju prve sezone ima ukupnu ocjenu 9.1 na IMDB-u, a epizoda 9 je među najbolje ocijenjenim.

"Nećemo reći koliko će to još biti sezona, ali bit će više od jedne", kazali su Mazin i Druckmann. 

"Neke od stvari zbog kojih sam najviše uzbuđen su promjene o kojima smo razgovarali i vidjeti kako priča ponovno oživljava u ovoj drugoj verziji", primijetio je Druckmann. "I mislim da je uzbudljivo jer se oslanja na one jake osjećaje koje ste imali iz igre, na nov način." Mazin i Druckmann su istakli da će naredne sezone "biti drugačije" od drugog dijela video igre na isti način na koji se sezona 1 razlikuje od prve igre.

"Ponekad će biti radikalno drugačije, a ponekad će biti potpuno iste", rekao je Mazin. "Ali, bit će drugačiji. Bit će to show koji Neil i ja želimo napraviti."

Mazin je još dodao i da će biti puno više zaraženih.

Ukoliko niste igrali drugi dio video igre, vrijeme je da nastavite klikati nešto drugo na portalu Radiosarajevo.ba, jer opet slijede spoileri.

Šta očekivati u nastavku?

I drugi nastavak video igre nosi nadimak 'jedna od najboljih ikada'.

Oni koji su je igrali dobro znaju za "početni šok" koji nastupi nedugo nakon početka igre, kada djevojka imena Abby ubije Joela - upravo je ovo 'plot' koji najviše zanima fanove. Da li će Mazin i Druckmann zadržati ovaj potresni dio priče ili ga mijenjati? Ako je suditi prema dosadašnjim izjavama, kreatori nemaju namjeru mijenjati glavne 'ideje' iz priče, no kako je Pedro Pascal trenutno jedan od 'najunosnijih' glumaca u TV serijama, moguće je da Joel u seriji možda i poživi malo duže nego u drugom dijelu video igre.

Ellie nakon toga kreće u osvetnički pohod, no do kraja igre, kreatori ovog remek-djela na PlayStationu poigrat će s vašim moralnim vrijednostima, pa ćete u trenutku 'prekucavanja' i završne bitke vjerovatno biti više "tim Abby" nego "tim Ellie"

Tu su i posebno jeziva grupa, religiozni kult Seraphiti, a uz njih pratimo priču Leva i Yare. Saznat ćemo i razloge zbog kojih je Abby ubila Joela, zatim historiju, veze i pozadinu grupe Washington Liberation Front, te je logično očekivati da će se, kako bi priča dobila "željeni oblik", podijeliti na više sezona.

Snimanje druge sezone počinje vjerovatno ove godine, a očekuje se da bi naredna sezona trebala izaći negdje krajem 2024. godine ili čak početkom 2025. Jedva čekamo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije