Zašto se u Beču već devet godina uzgaja biljka papirusa

Radiosarajevo.ba
Zašto se u Beču već devet godina uzgaja biljka papirusa
U okviru plana rada Austrijske nacionalne biblioteke u Beču za djecu uzrasta od osam do 12 godina organiziraju se radionice "Papirus - uradi sam".

Materijal za radionice, odnosno svježe papirus biljke, sadi MA 49-Šumarija Grada Beča koje biljke poslije žetve stavlja na raspolaganje Muzeju papirusa u Beču.

U radionicama djeca prvo gule papirus biljke, zatim izrežu srž stabljike na uske trake i iste slažu jednu uz drugu da se lagano preklapaju. Trake se čvrsto zalijepe biljnim sokom koji sadrži škrob. Nakon kratke faze sušenja papirus papir je gotov. Djeca mogu ponijeti svoj papirus kući.

Zahvaljujući ovim radionicama djeca se kroz igru upoznaju sa svijetom starih Egipćana i uče o nekoliko hiljada godina staroj zanatskoj umjetnosti. Pri obilasku Muzeja papirusa će naučiti i ponešto o najznačajnijoj zbirci papirusa u svijetu, a na aktuelnoj izložbi Hijeroglifi i abecede i nešto o nastavi u starom Egiptu.

Pravi papirus u svojoj prirodnoj formi postoji na obalama rijeka i jezera u Africi, na jugozapadu Azije i jugu Evrope. U Beču raste samo pod posebnim uvjetima. Bečkim gradskim vlastima je pošlo za rukom da u Beču pronađu lokaciju koja odgovara zahtjevima rasta tropskih grmova. Njih sade već devet godina lično šumari bečkog MA 49 za radionice za djecu.

Za proizvodnju papirusa bitno je da je biljka još svježa, zbog čega se ove radionice održavaju svake godine isključivo najesen, poslije žetve, saopćio je EUROCOMM-PR Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije