Zašto kraljevska porodica ne koristi svoje prezime

Radiosarajevo.ba
Zašto kraljevska porodica ne koristi svoje prezime
EPA / Kraljevska porodica
Britanska kraljevska porodica skoro da nema privatnosti. Skoro sve što čine, čine u javnosti. No, ipak postoji jedna stvar koju mnogi ne znaju o njima - njihovo prezime.

U suštini je vrlo jednostavno - njima ne treba prezime jer su vrlo prepoznatljivi bez njega, piše BusinessInsider.

No, kad koriste svoje prezime, zbog škole, vojske... imaju više opcija.

Prije 1917. godine, plemstva nisu koristila prezimena, već imena i naziv kuće ili dinastije koju predstavljaju (poput: Tudor ili York).

Tokom 1917. godine, kralj George V je bio na tronu sedam godina. Odlučio je da promijeni ime svoje kuće Saxe-Coburg-Gotha u Windsor. Promijenio je naziv zbog odbojnosti prema Njemačkoj pri početku Prvog svjetskog rata. "Windsor" je nastalo od dvorca Windsor, jedne od kraljevskih nekretnina.

George V je naglasio da to mora postati i njihovo zvanično prezime.

Danas je kraljevska porodica i dalje poznata kao Windsorova kuća.

Ipak, kada je došla na vlast, kraljica Elizabeth II je napravila manje izmjene.

Princeza Elizabeth se 1947. udala za Philipa Mountbatten, bivšeg dansko-grčkog princa koji je pridružio britanskoj kraljevskoj mornarici. On je smrću Elizabethinog oca postao vojvoda Edinburgha, dok je kćerka postala kraljica Elizabeth II.

Elizabeth i Philip su 1960. godine odlučili da žele diferencirati svoje porodično stablo od ostalih i dodali su svojim potomcima prezime Mountbatten-Windsor.

Postoji izuzetak. Naime,  član porodice koji se oslovljava sa "njegovo Visočanstvo Princ/eza", ne mora koristiti prezime.

A neki članovi porodice koriste i teritorijalne odrednice. Tako su prinčevi William i Harry u vojsci koristili prezime Wales, jer im je otac princ od Walesa. Princeze Eugenie i Beatrice su York, po svom ocu, vojvodi Yorku.

Zanimljivo, zar ne?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije