Statistika / Zabrinjavajuće: Zbog ove serije porastao je broj samoubistava djece

30. 04. 2019. u 19:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Prema studiji sprovedenoj u SAD, od aprila 2017. godine broj samoubistava među djecom od 10 do 17 godina u porastu je za jednu trećinu, a taj porast dogodio se nakon što je Netflix počeo s prikazivanjem serije “13 razloga zašto”.

Autori studije iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) objavili su kako zbog ograničenih podataka ne mogu da pronađu direktnu vezu s porastom broja samoubistava i serije, ali kako je od aprila do decembra 2017. godine zabilkeženo čak 195 samoubistava djece od 10 do 17 godina više u odnosu na prethodne godine, prensoi Blic.rs

Većinu samoubistava počinili su dječaci.

Iz NIH-a su o rezultatima svoje studije, u koju je bilo uključeno nekoliko univerziteta, bolnica i Nacionalni institut za mentalno zdravlje, napisali kako “bi morala služiti kao podsjetnik kako bi trebalo voditi računa o mogućim neželjenim posljedicama prikazivanja samoubistva kao i poziv industriji zabave i medijima da koriste najbolja dostupna iskustva kada se bave tom temom”.

Serija 13 razloga zašto govori o tinejdžerki koja je ostavila 13 snimaka u kojima objašnjava zašto se odlučila na samoubistvo. U posljednjoj sceni prve sezone glavna je junakinja prikazana kako siječe vene u kadi. Taj je kadar uznemirio roditelje i zdravstvene radnike pa je Netflix morao da postavi dodatno upozorenje za gledaoce.

Druga sezona je započela s emitovanjem u maju prošle godine, a Netflix je naručio i snimanje treće sezone.

“Ovo je posebno važna tema i vrlo naporno radimo na tome da joj pristupimo odgovorno”, izjavio je glasnogovornik Netflixa dodavši da su rezultati NIH-ove studije u suprotnosti s onima do kojih su došli istraživači u Pensilvaniji.

Prema toj studiji, osobe uzrasta između 18 i 29 godina koje su gledale seriju 13 razloga zašto rjeđe prijavljuju samoubilačke misli od onih koje nisu gledale seriju.

Izvršni direktor Netflixa Rid Hejstings prošle godine je branio nastavak snimanja serije riječima: “To je vrlo popularna i uspješna serija, radnja je sugestivna i kontroverzna, ali niko je ne mora gledati”.

NEMA KOMENTARA