Za manje od 7 dana od premijere: Joker na listi najboljih filmova svih vremena

Radiosarajevo.ba
Za manje od 7 dana od premijere: Joker na listi najboljih filmova svih vremena
Foto: Warner Bros / Phoenix kao Joker

Manje od sedam dana nakon premijere, novi film o kojem priča cijeli svijet - Joker se "popeo" se, naime, među prvih deset filmova na IMDb-ovoj listi najboljih filmova svih vremena!

Jedini film snimljen po stripovima, a koji se nalazi na ovoj listi, jeste globalno voljeni epski film o Batmanu - The Dark Knight, iz 2008. godine. The Dark Knight je i dalje na listi, na broju četiri (ima ocjenu 9.0), a Joker se trenutno nalazi na broju 9, sa ocjenom 8.8- dosad je glasalo više od 160 hiljada ljudi.

No, kako su mišljenja nevjerovatno podijeljena oko Jokera (ili će vam reći da je film fantastičan ili da ništa ne valja, op.pr.), teško je povjerovati da će Joker uspjeti zadržati mjesto u društvu kultnih filmskih priča kao što su Iskupljenje u Shawshanku, Pakleni šund i Kum

Slično se u prošlosti desilo i sa Osvetnicima. Oba završna filma iz Marvelove sage, Avengers: Infinity War i Endgame ušli su među prvih deset na ovoj listi, no u mjesecima poslije, kako su se ocjene fanova smanjivale, tako su i oni padali sve više. Infinity War je sada na 59. mjestu (ukupno je 250 filmova), a Endgame na broju 48.

Film koji je priča o Jokeru, glavnom Batmanovom neprijatelju, nije akcijski, superjunački film, već kriminalistička drama koja je itekako zaokupila pažnju svjetske javnosti. Kritičari i fanovi bore se oko toga da li je dobar ili nije, no publika hrli u kina i jasno je da svjedočimo globalnom kulturuloškom fenomenu. 

Jedno je sigurno, Joaquin Phoenix, koji glumi Jokera, napravio je strašan, genijalan i nezaboravan posao.

Pritom, brojevi govore sami za sebe: Joker je srušio rekord koji držao film Venom za najbolju oktobarsku premijeru, a dosad je već zaradio više od 248 miliona dolara...

A, naša presuda je sljedeća - radi se o sjajnom, teškom, nasilnom trijumfu i, zasad, filmu 2019. godine.  Ukoliko ga želite pogledati, to možete učiniti u sarajevskom Cinema Cityju:

Kažu da je remek-djelo: Evo kad novi Joker počinje igrati u Cinema Cityju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije