Woody Allen je konačno izdao autobiografiju - ali nije išlo bez problema

Radiosarajevo.ba
Woody Allen je konačno izdao autobiografiju - ali nije išlo bez problema
Foto: EPA-EFE / Woody Allen

Izašla je autobiografija poznatog američkog redatelja Woodyja Allena, na koju se dugo čekalo.

Allen je imao problem sa traženjem izdavača. Prvobitna izdavačka kuća Hachette je zbog optužbi za navodno seksualno zlostavljanje prekinula sudjelovanje s njim. Konačni dogovor je Allen napravio sa izdavačkom kućom Arcade.

Oskarovac, koji se suočava sa optužbama pokreta #MeToo i Time’s Up da je devedestih godina spolno iskorištavao svoju posvojenu kćerku Dylan Farrow, koja je tada imala sedam godina, optužbe odbacuje, što je u javnosti izazvalo val ogorčenja.

Nedoumice oko izdavanja su imali različiti izdavači, a neki su čak željeli ostati i anonimni, te nisu htjeli niti pročitati ponuđeno djelo. 

Knjiga je tako neočekivano izašla dvije sedmice ranije, iako je bio planiran 7. april kao zvanični dan izlaska knjige. Allen, kako piše The New York Times, u autobiografiji obrazlaže neke polemike o svom privatnom životu i odnosu do žena, uključujući i navode o zlostavljanju Dylan. Uključuje još postscriptum i teški put knjige do izdavanja, te kritiku izdavačkoj kući Hachett koja je odustala, prenosi 24ur.com

Kao što navode izdavači, u autobiografiji se radi o otvorenom i iscrpnom ličnom prikazu Woody Allena o svom životu, koji seže od djetinjstva u Brooklynu do njegove karijere na području filma, muzike, pozorišta, televizije, štampe i stand up komedije, pa do otkrivanja njegovih odnosa s porodicom i prijateljima. 

Redatelja filmova, kao što su Annie Hall i Manhattan, koga već nekoliko desetljeća prati loš glas, odgovorne institucije su oslobodile optužbi, koje je podigla njegova tadašnja partnerica Mia Farrow.

Dylan, koja danas ima 34 godine, još uvijek tvrdi, da ju je Woody Allen spolno iskorištavao. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije