Večeras je polufinale Eurovizije: Evo kada nastupa Ukrajina, a kada Mia Dimšić

0
Radiosarajevo.ba
Večeras je polufinale Eurovizije: Evo kada nastupa Ukrajina, a kada Mia Dimšić
Foto: Instagram / Mia Dimšić i Kalush Orchestra

Eurosong 2022. počinje večeras prvom polufinalnom večeri. Predstavnici prvih 17 zemalja dat će sve od sebe da na pozornici torinske dvorane PaloOlimpico osvoje simpatije gledaoca i osiguraju kartu za veliko finale koje se očekuje u subotu. Mjesta u finalu je, kao i uvijek, samo deset.

U prvom polufinalu glasat će žiri i publika iz 17 zemalja sudionica, te Francuske i Italije koja dio BIG5 skupine imaju izravan plasman u finalu.

Na sinoć završenoj generalnoj probi, glasali su stručni žiriji koji se sastoje od po pet muzičkih stručnjaka iz svake od zemalja. Njihovim glasovima prirodat će se glasovi SMS i telefonskog glasanja gledatelja koje počinje po završetku posljednje izvedbe i trajat će deset minuta.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Voditelji će potom pročitati imena deset najboljih, u nasumičnom redoslijedu, dok ćemo stvarne rezultate prvog polufinala saznati tek po završetku finala.

Show koji počinje u 21:00 možete izravno pratiti na Prvom programu HTV-a uz tradicionalni komentar Duška Ćurlića.

Kladionice zadnjih dana miruju i, čini se, nisu odreagovale na probe. Favorite za prolazak je teško prognozirati, ali i publika i kladionice se slažu kako Ukrajina, Grčka, Albanija i Norveška ne bi trebale imati problema kada je plasman u završnicu u pitanju.

S druge strane, teško je pronaći pjesmu za koju je moguće reći kako nema šansi za ulazak u finale. Ipak, kladionice najmanje vjeruju u Litvu, Bugarsku i Sloveniju. 

Večeras će zasigurno najviše pažnje privući predstavnici Ukrajine - Kalush Orchestra. To je hip-hop bend koji kombinuje etničke motive sa modernim zvukovima koristeći različite narodne instrumente. A da li će šest broj biti njihov sretni, jer nastupaju pod tim brojem, saznat ćemo večeras, navodi Eurosong.hr.

Iz našeg susjedstva tu je i Mia Dimšić s pjesmom'Guilty Pleasure' koja nastupa 11. po redu. 

"Tek sad, kad sam ovdje, u cijeloj toj eurovizijskoj atmosferi, polako sam počela shvaćati da se sve to stvarno događa i da nas dijeli još samo par sati od eurovizijskog polufinala u kojem nastupam. Kako se osjećam uoči večerašnjeg izlaska na pozornicu Eurosonga?. Euforično! Ponosno! Ali, imam i laganu nervozu jer nije mala stvar morati se prezentirati u najboljem svjetlu dosad u samo tri minute. Vjerujte, u proteklim danima u Torinu smo dali sve od sebe, a sad se moramo samo opustiti i biti svoji na bini", poručila je Mia uoči nastupa.

Osim njih, večeras će svoje pjesme predstaviti Albanija, Latvija, Litva, Švicarska, Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Nizozemska, Moldavija, Portugal, Danska, Austrija, Island, Grčka, Norveška i Armenija.

Glasanje kreće oko 22:25 sati, trajat će 15 minuta, a moći će se glasati neograničen broj puta.

Bosna i Hercegovina se i ove godine nije našla na spisku zemalja koje će učestvovati na takmičenju za najbolju pjesmu Europe, koje će se u maju naredne godine održati u talijanskom Torinu.

Zbog financijskih problema i dugova prema Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU), Bosna i Hercegovina, nažalost, ni ovaj put neće imati predstavnika na takmičenju i jedina je europska zemlja, pored Slovačke, koja neće uzeti učešće u Eurosongu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije