Varljivo leto 68, Bure baruta... Filmovi po kojima ćemo pamtiti Paskaljevića

1
Radiosarajevo.ba
Varljivo leto 68, Bure baruta... Filmovi po kojima ćemo pamtiti Paskaljevića
Foto: EPA-EFE / Goran Paskaljević

Preminuo je Goran Paskaljević, srbijanski reditelj i scenarista, u 74. godini u Parizu.

Ostat će upamćenim po brojnim filmovima koje je stvarao, a mi vam izdvajamo neke od njegovih najpoznatijih.

Jedan od njih je Bure baruta

Varljivo leto film koji je snimljen 1968. godine.

Film za koji je dobio Zlatnu arenu na Pulskom festivalu i posebno priznanje na filmskom festivalu u Berlinu Čuvar plaže u zimskom periodu

Paskaljević je rođen u Beogradu, 22. aprila 1947. i jedan od najcjenjenijih europskih nezavisnih reditelja.

Diplomirao režiju na filmskoj akademiji FAMU u Pragu, isprva režirao na televiziji. Prvi mu je cjelovečernji film sjetna komedija Čuvar plaže u zimskom periodu (1976). Sklonost intimističkoj tematici dalje je razvio u (međunarodno uspješnim) filmovima Zemaljski dani teku (1979), o staračkom domu, i Posebni tretman 1980), o domu za alkoholičare, te Suton (Twilight, 1983), koji je snimljen u Hollywoodu. Varljivo leto 68 (1984) povratak je nostalgičnoj komediji, a Anđeo čuvar (1987) socijalnokritičkim preokupacijama, koje odlikuju i njegove potonje filmove Bure baruta (1998) San zimske noći (2004)

Snimio je 30 dokumentarnih 17 igranih dugometražnih filmova. 2001. je godine istaknut kao jedan od pet najvažnijih redatelja te godine po Variety International Film Guide. Museum of Modern Art in New York (MoMA) je 2008. godine i British Film Institute (London) 2010. godine predstavili su njegovu cjelovitu retrospektivu koja je uključila i publikaciju na engleskom jeziku - The Cinema of Goran Paskaljević o njegovom radu koju možete posuditi isključivo u specijalnoj filmskoj Knjižnici Art-kino.

Među brojim drugim nagrada i nominacijama, 1976. nagrađen je Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu te Posebnim priznanjem na filmskom festivalu u Berlinu za film Čuvar plaže u zimskom periodu, 1980. godine nominiran je za cannesku Zlatnu palmu za film Poseban tretman, 1998. je primio FIPRESCI NAGRADU za film Bure baruta, Publika Festróia - Tróia International Film Festival nagradu je dodijelila za film Optimisti, 1992. je godine publika Venecijanskog filmskog festivala nagradila njegov film Tango argentino te 1998. godine stigla je i nagrada FIPRESCI za Bure baruta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije