UK / Umro legendarni bubnjar i kompozitor: Proslavio se s Ericom Claptonom u grupi Cream

06. 10. 2019. u 14:51:00 Fena

Shares: 0

Ginger Baker, legendarni britanski bubnjar i kompozitor, koji je osvajao muzičku publiku neobičnim smislom za ritam, virtuoznošću na svom instrumentu, a i atraktivnošću svog nastupa, umro je u nedjelju u dobi od 80 godina, objavila je njegova porodica.

Baker je preminuo nakon što je mjesec dana proveo u bolnici, no još uvijek nije objavljen tačan uzrok smrti.

Njegova slava rasla je kako je mijenjao sastave u kojima je bubnjao. Krenuo je s Graham Bond Organisation, a vrhunac karijere napravio, zajedno s Ericom Claptonom i Jackom Bruceom, u sastavu Cream od 1966. do 1968.

Kasnije je s Claptonom, Ricom Grechom i Steveom Winwoodom osnovao grupu Blind Faith (1969). Nakon toga osnovao je vlastiti sastav Ginger Baker's Air Force (1970-ih), koji je eksperimentirao s jazzom i rockom.

Sastav Cream je zajedno s grupom The Jimi Hendrix Experience izvršio velik i presudan utjecaj na rock muziku, posebno na direktne nasljednike Led Zeppelin, Deep Purple i The Jeff Beck Group u 60-im godinama 20. stoljeća.

Bend je plijenio pozornost muzičke publike zbog izvrsnih Claptonovih blues pasaža na gitari, moćnog glasa i basističkih bravura Jacka Brucea i jazz bubnjanja Gingera Bakera. U vrlo kratkom periodu svog djelovanja uspjeli su prodati 35 miliona albuma u svijetu. Njihov album Wheels of Fire bio je prvi dvostruki platinasti album na svijetu.

NEMA KOMENTARA