Umrla je kraljica soula, pjevačica Betty Wright

Radiosarajevo.ba
Umrla je kraljica soula, pjevačica Betty Wright
Foto: Wikipedia / Betty Wright

Kraljica soula iz Miamija, pjevačica Betty Wright preminula je u 66. godini nakon borbe s karcinomom, javlja CNN.

Njena obitelj potvrdila je smrt i navela da je Betty preminula u svom domu u Miamiju. Kako je poznato od ranije, ona je prošle godine, na jesen, dijagnosticirani maligni tumor materice. 

Početkom ovog mjeseca, legendarna pjevačica Chaka Kahn napisala je da njena prijateljica treba molitve... "Moja voljena sestra Betty Wright treba sve vaše molitve", poručila je na Twitteru.

Wright je bila poznata po pjesmama Clean Up Woman i Tonight is the night, počela je pjevati gospel još kao djevojčica, a prvi album izdala je 1968, kad je imala 14 godina. Album se zvao Girls Can't Do What Guys Can Do.

Njeno pravo ime bilo je Bessie Regina Norris.

Svoj label osnovala je 1985, a tri godine kasnije ušla je u historiju kao prva žena koja je imala zlatnu ploču u svom labelu. Brojni pjevači remixali su njene pjesme, kao što su Mary J. Blige za Real Love i Sublime's "Get Out!, ali i Afrika Bambaataa za Zulu War Chant te Beyonce za Upgrade U.

Od Betty se opraštaju brojne slavne ličnosti

Unuk Boba Marleya i pjevač, Skip Marley, objavio je fotografiju svog pokojnog oca i nje, poručivši: "Počivala u miru, legendo. Bila si naša voljena tetka, mentorica i vokalna učiteljica."

Sheila E. poručila je kako će "kraljica i nevjerovatna žena svima nedostajati, dok joj se Ledisi zahvalila jer je bila "maestro učenja, prijatelj i jedna od najvećih legendi soula u industriji... Kelly Rowland, bivša članica Destiny's Childa, napisala je kako je Betty bila ultimativni soul, a kada je pjevala, "mislila je svaku riječ". John Legend dodao je kako su svi voljeli biti pored nje: "Toliko je davala mladim umjetnicima. Uvijek tu, uvijek relevantna. Itekako će nedostajati."

Uživajte u jednoj od njenih najboljih pjesama: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije