Ukrajina odustala od Evrovizije zbog Rusije

Radiosarajevo.ba
Ukrajina odustala od Evrovizije zbog Rusije
Ukrajinska državna televizija objavila je da ta država neće učestvovati na ovogodišnjoj Euroviziji nakon što je pobjednica odbila zahtjev da ne nastupa u Rusiji.

Televizija je od pobjednice državnog takmičenja Hane Korsun, poznatije pod umjetničkim imenom Maruv, tražila da potpiše ugovor da neće nastupati u susjednoj Rusiji, ali ona je to odbila.

Nastup je odbilo još troje takmičara koji su završili iza nje - Freedom Jazz Girls Band, Kazka Band i Brunettes Shoot Blondes.

"Bila bi nam čast da predstavljamo Ukrajinu. Ali, ne želimo da pobjedimo po svaku cijenu. Naša misija je da ujedinimo ljude u muzici, a ne da unosimo razdor", napisala je grupa Kazka na svom Instagram profilu.

BBC piše da je ukrajinska pjesma bila jedna od favorita za pobjedu ove godine, i da bi njen izostanak mogao da pobjedu donese samoj Rusiji, čija pjesma takođe dobro stoji u prognozama.

Odnos Rusije i Ukrajine pogoršan je zbog sukoba u istočnoj Ukrajini u kojima je dosad prema procenama Ujedinjenih nacija poginulo 13.000 ljudi.

Eurovizija se održava u maju u Izraelu, zemlji iz koje dolazi prošlogodišnja pobjednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije