U Tuzli premijera bh. akcionog i edukativnog filma Crvene ruže ulice

Radiosarajevo.ba
U Tuzli premijera bh. akcionog i edukativnog filma Crvene ruže ulice
Foto: Filmark / Crvene ruže ulice

Bosanskohercegovački akcioni i edukativni kratki film Crvene ruže ulice će imati svoju premijeru u tuzlanskom kinu CineStar u četvrtak, 10. oktobra sa početkom u 18 sati.

U narednom mjesecu,  film će  biti prikazan i na uglednim televizijskim kućama, festivalima, kulturnim institucijama grada Tuzla a uskoro na platformama Radiosarajevo.ba, tako da će svi zainteresovani imati još prilika da pogledaju o čemu je riječ.

Filmark produkcija iz Tuzle  je zajedno sa Udruženjem za promicanje pozitivnih vrijednosti Oaza realizovala projekat sa ciljem predstavljanja ozbiljne teme: nasilje u saobraćaju.

Može se reći da je jedan od rijetkih filmova ovog žanra koji ne sadrži nepristojne izraze, te je samim time podoban i za mlađu populaciju.

Kratki film nastoji skrenuti pažnju na zloupotrebu korištenja oružja, nepropisnu vožnji i nepostojanje saobraćajne kulture koja je rastući problem u našoj zemlji. 

Prema podacima, u 2018. u saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 277 osoba, dok je 10.403 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

Edukativnim filmom se pokušava podstaći vozače i sve učesnike u saobraćaju da razmisle prije nego što djeluju, da postanu svjesni kako svakom ishitrenom reakcijom mogu ugroziti svoj i nečiji život te da postoje posljedice sa kojima će se morati suočiti kasnije.

Crvene ruže ulice - undefined

Foto: Filmark: Crvene ruže ulice

Slogan kojeg često možemo vidjeti na određenim autoputevima glasi Vozi pažljivo, neko te voli / očekuje kući snažno apeluje na emocije; te su tvorci filma, imajući na umu taj slogan, željeli predstaviti emotivnu priču svih glavnih likova i time poslati bitnu poruku .

Glavne uloge tumače diplomirani glumci Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, 25-godišnji Husnija Ćoralić i 24-godišnji Emrah Mujkanović. Pored njih u filmskom svijetu okušao se i dvanaestogodišnji Aldino Mujanović, kojem je ovo drugo filmsko  iskustvo i saradnja sa Filmarkom. Idejni realizator i scenarista filma je Muhamed Mahmutović, član Upravnog odbora udruženja Oaza; redateljsko mjesto pripalo je Jasminu Jatiću, a producent filma je Ilijas Jahić, direktor Filmark produkcije iz Tuzle. 

Pozivu da učestvuju u filmu odazvali su i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Vatrogasne brigade i ekipe hitne pomoći.

Crvene ruže ulice - undefined

Foto: Filmark: Crvene ruže ulice

U filmu je učestvovalo više od 90 osoba, a snimanje je trajalo jedan dan.  Akcione scene filma snimane su u centru grada Tuzla, dok su ostali kadrovi u Novom naselju, Trgu Slobode i Domu zdravlja.

Filmark produkcija nastoji širiti i unapređivati kulturu i umjetnost, posebno filmsku produkciju; te dati šansu i vjetar u leđa svim mladim glumcima, muzičarima, umjetnicima iz različitih sfera pružanjem prilike da zajedno stvaraju.

Mjesta za premijeru možete rezervisati putem Facebook i instagram stranice Filmark produkcije.

Ulaz je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije