EKV / Treba mi svijet otvoren za trčanje: Milan Mladenović danas bi slavio 60. rođendan

21. 09. 2018. u 11:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Milan Mladenović, jugoslavenski rock muzičar koji je najveći trag ostavio u beogradskoj grupi Ekatarina Velika danas bi slavio svoj 60. rođendan.

Rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu u kojem je živio do šeste godine, a potom se preselio u Sarajevo.

Mladenović je bio frontmen i gitarista kultne grupe Ekatarina Velika, a za kratko vrijeme ovaj beogradski bend je ušao u legendu rocka na ovim prostorima. Nakon koncerta 1994. godine u Budvi Mladenović je hospitaliziran, a kasnije je ustanovljeno da ima rak pankreasa. Preminuo je petog novembra 1994. godine.

Mladenović je ostao čovjek u najtežim vremenima za region. S članovima Partibrejkersa i Električnog orgazma osnovao je projekt Rimtutituki, pokušavali su muzikom i na sebi jedini poznat način da zagluše ratnu propagandu.

Najpoznatiji singl Rimtutituki bio je je Slušaj vamo, a refren je glasio: "Mir, brate, mir". Singl je promoviran na kamionu koji je 1992. godine kružio ulicama Beograda. Tokom rata trebali su nastupiti i u Banjoj Luci, ali su otkazali nastup zbog toga što je srušena banjalučka džamija Ferhadija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA