Tarantino će snimiti samo još jedan film prije penzije: Ovo su mu opcije

Radiosarajevo.ba
Tarantino će snimiti samo još jedan film prije penzije: Ovo su mu opcije
Foto: EPA / Quentin Tarantino

Poznati režiser Quentin Tarantino obećao je da će snimiti samo deset filmova i onda otići u penziju. I premda iza sebe ima već deset filmova, činjenica je da se „Kill Bill“ računa kao jedan film (što, realno, i jest), a to znači da je jednom od najboljih režisera današnjice preostao još samo jedan film.

Iako je velika vjerojatnost da će se na kraju odlučiti na nešto novo i potpuno neočekivano, mnogi su na temelju njegovih brojnih intervjua sklopili listu potencijalnih projekata.

Bez obzira na to za koji se film na kraju odlučio, nema sumnje da će biti nešto kvalitetno i da će ovo biti jedna od najboljih filmografija u historiji Hollywooda.

Killer Crow

Jedan od projekata koji je započeo i u jednom trenutku napustio bila je priča koja je nastala tokom pisanja scenarija za „Inglourious Basterds“, a pratila bi Alda Rainea (Brad Pitt) i vod crnih vojnika koji se pokušavaju osvetiti bijelim narednicima koji su ih maltretirali u vojsci. Tarantino je priznao da bi scenarij trebalo ozbiljno dotjerati odluči li se na snimanje.

Double V Vega

Prequel „Pulp Fictiona“ oduvijek je bio ideja s kojom se Tarantino poigravao, a ovog puta radilo bi se o braći Vega, Vincentu i Vicu. Inače, Vincenta Vegu glumio je John Travolta u „Pulp Fictionu“, a Vica Michael Madsen u „Reservoir Dogs“. Priča bi pratila njihove avanture u Amsterdamu gdje vode klub koji pripada Marsellusu Wallaceu. Bio bi to savršen završetak karijere, ali postoji jedan problem. Oba glumca su prestara za uloge koje su ih proslavile, a redatelj bi trebao pronaći podjednako kvalitetne i karizmatične mlade zamjene.

Kill Bill Vol. 3

Priča o Mladenki za Tarantina nikada nije bila završena i već godinama priča o tome da je
nastavak „Kill Billa“ projekt o kojem razmišlja. Radnja bi se vrtjela oko Beatrix Kiddo (Uma Thurman) i kćeri Vernite Green (Vivica A. Fox) koju je ubila u njezinu domu i na neki način najavila moguću osvetu nakon što je prepuna krvi njezine majke rekla djevojčici da je, u slučaju da se poželi osvetiti, uvijek može potražiti.

„Uma i ja o ovom smo nedavno pričali i, iskreno, ozbiljno sam razmišljao o tome. Ako bilo koji moj film izađe iz nekog mog postojećeg filma, to će biti treći Kill Bill“, rekao je Tarantino za MTV.

The Psychic

Nakon što su vidjeli scenu na ranču Spahn u „One Upon a Time in Hollywood“, mnogi su zaključili da bi Tarantino mogao snimiti odličan horor, a to je, izuzev uloge u „From Dusk Til Dawn“, „Death Proof“ i reference na „The Thing“ u „Hateful Eight“, žanr s kojim se režiser nikada nije ozbiljnije pozabavio. Tarantino je i sam rekao da bi horor mogao biti njegov sljedeći projekt:

„Ako smislim dovoljno stravičnu horor priču, to će biti moj deseti film. Obožavam horore. Volio bih snimiti horor“.

Potencijalni horor mogao bi biti remake filma Lucija Fulcija "The Psychic". Giallo klasik iz 1977. mogao bi biti taj horor jer u jednom je intervjuu izjavio:

„Ako netko otkupi prava za film, neću ga snimiti. Ako je suđeno da se dogodi, dogodit će se“.

Star Trek

Scenarij za potpuno drugačiji „Star Trek“ već postoji, a napisao ga je Mark L. Smith (The Revenant). Tarantino je priznao da će se pozabaviti scenarijem jednom kad završi promociju svog posljednjeg filma i tada će odlučiti hoće li svemirska avantura biti njegov posljednji film. Mnogi nagađaju da bi ga Tarantino mogao režirati, ali ne kao svoj posljednji film, već kao nešto sa strane jer u ovih deset ubrajaju se samo njegovi originali. No, čini se da to ne bi bio slučaj.

„Ako bih pristao na Star Trek, posvetio bih se tome. Bio bi to moj posljednji film i ne bih to samo odrađivao. Ne znam hoću li to učiniti, ali moglo bi se dogoditi“, rekao je.

Gangsterski film

Istina, Tarantino je snimio mnogo gangsterskih filmova, ali nije snimio klasičnu gangstersku dramu. Tokom promocije filma „Django Unchained“ rekao je da razmišlja o tome da snimi gangstersku dramu smještenu u tridesete godine prošlog stoljeća. Hoće li se to dogoditi, ne znamo, ali namjera postoji.

Biografski film o Johnu Brownu

Prije nego što je započeo rad na „Django Unchained“, Tarantino se igrao idejom o snimanju biografskog filma o životu Johna Browna.

„Postoji jedan biografski film koji bi me mogao zainteresirati, ali to bi vjerojatno bio moj posljednji film. Moj omiljeni junak iz američke povijesti je John Brown. On mi je najdraži ikad. Samostalno je počeo put prema ukidanju ropstva i bio je spreman ubiti kako bi to postigao. Odlučio je da će proliti bjelačku krv kako bi ljudima postalo jasno što se događa“.

Adaptacija knjige o Drugom svjetskom ratu

Tarantino je tokom intervjua priznao da radi na romanu o veteranu Drugog svjetskog rata koji zbog vlastitih iskustava počinje prezirati holivudske ratne filmove.

„Odjednom doznaje za strane filmove koje snimaju Kurosawa i Fellini i počinje razmišljati o tome da postoji puno više od lažnih holivudskih produkcija“, rekao je Tarantino.

Ne bi bilo iznenađenje da roman postane scenarij jer to je činio i ranije. Primjerice, "The Hateful Eight" nastao je iz romana koji je bio nastavak "Djanga".

The Berlin Game

Postoji opcija i da će snimiti još tri filma jer nekoliko je puta spominjao adaptaciju špijunske trilogije Lena Deigthtona koju čine "Berlin Game", "Mexico Set" i "London Match".

„Obožavam Englesku i bilo bi predivno iskustvo imati ispriku da tamo radim šest ili devet mjeseci. Jedna od ideja koja me zanima je trilogija filmova na temelju knjiga Lena Deightona. Priča je smještena u vrijeme hladnog rata i prati špijuna Bernarda Samsona. Ono što me privuklo su stvarno odlični likovi i predivna prilika za britanske i njemačke glumce“, rekao je Tarantino.

Erotska drama

Tarantino je jednom za Telegraph izjavio da razmišlja o snimanju erotskog filma kakvi su bili popularni sedamdesetih:

„Pala mi je na pamet ideja o cool sex filmu koji bi bio smješten u Stockholmu, a par Amerikanaca posjetio bi par prijatelja iz Švedske. Izlazili bi, opijali se, dobro zabavljali i spetljali se. Ako bih odlučio snimiti taj film, morao bih otkriti što me napaljuje. A kad se radi o seksu na filmu, mora biti perverzno jer to je ono što je zabavno. No, moj problem ne bi bio to što otkrivam svoje tajne, već razgovori s novinarima tijekom promocije filma. To bi mi bilo malo jezivo i pitanja bi bila jeziva“.

Film koji bi sve savršeno zaokružio

Najbolji uvid u to kakav će biti Tarantinov posljednji film dobili smo tokom njegova boravka u Moskvi gdje je novinarima izjavio:

„Ako razmišljate o tome da svi filmovi pričaju jednu priču i svaki film je kao vagon povezan s drugim, ovaj bi trebao biti klimaks koji će nadjačati sve. Mislim da bi deseti film trebao biti kao epilog“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije