Slavni detektiv Agathe Christie: Otkud Belgijanac Hercule Poirot u V. Britaniji

J. M.
Slavni detektiv Agathe Christie: Otkud Belgijanac Hercule Poirot u V. Britaniji

Ko još nije čuo za slavnog detektiva Herculea Poirota koji je nastao iz pera najveće engleske spisateljice Agathe Christie. Mnogima je nejasno šta je motiviralo Agathu Christie da slavnom detektivu podari državljanstvo Belgije.

Tajna je u činjenici da je u okrugu Devon, gdje je Christie živjela, bilo mnogo belgijskih emigranata, pri čemu je i spisateljica poznavala mnoge. 

Kako su se pojavili tamo? Tokom Prvog svetskog rata Belgiju je okupirala Nemačka. Zbog toga su se mnogi Belgijanci odlučili napustiti svoju domovinu i rođen je fiktivni lik Hercule Poirot koji je 1916. godine prešao La Manche

U Belgiji je bio policajac, ali u Velikoj Britaniji (kao stranac) zakonski nije mogao obavljati taj (državni) posao. Stoga se Poirot vrlo uspješno uključio u privatne istrage i tokom 35 godina riješio mnoge zagonetne slučajeve, uglavnom u interpretaciji Davida Sucheta.

Oni koji vole tražiti "gafove" u književnim i filmskim djelima, u slučaju Poirota u prvi plan ističu scenu u kojoj je slavni detektiv poznanika obradovao jelima "belgijske kuhinje". A u stvarnosti riječ je valonskoj kuhinji (koju preferira Valonac Poirot), sličnoj francuskoj, prilično različitoj od grube i kalorične flamanske kuhinje na sjeveru Belgije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije