Sljedeće godine Eurosong je u Ukrajini - Bravo, Jamala!

Radiosarajevo.ba
Sljedeće godine Eurosong je u Ukrajini - Bravo, Jamala!
Pobjednica Eurosonga je Ukrajina

Predstavnica Ukrajine, karizmatična Jamala, svojoj je zemlji donijela pobjedu na Taakmičenju za pjesmu Eurovizije 2016. godine.

U uzbudljivom glasanju, milionski auditorij je najprije gledao objavljivanje ocjena žirija iz 42 države. U ovoj fazi, ubjedljivo najbolja bila je Australija, a slijedile su Ukrajina, Francuska, Malta i Rusija.

Pogledajte kako je glasao žiri iz BiH

Nakon ovog dijela proglašenja bodova, uslijedio je najznimljiviji dio prijenosa - objavljivanje rezultata televotinga iz cijele Evrope.

Do posljednjeg trenutka bilo je neizvijesno da li će pobijediti Ukrajina ili Rusija. 

Srećom, pobijedio je kvalitet pjesme, Jamalin jedinstveni glas i nevjerovatna hrabrost. 

 

 

Ko je Jamala

Jamala dolazi iz Ukrajine, a pripada narodu Krimskih Tatara. U pjesmi naziva 1944. na engleskom i krimskom jeziku opjevala je tragediju svojih predaka. 

Vokalno superiorna, u odličnoj pjesmi savremenog elektro žanra, uz minimalni scenski pokret a maksimalnu izražajnost, Jamala je zasjenila sve ostale učesnike na ovogodišnjem Eurosongu. 

Njeno pravo ime je Suzana Džamaladinova, rođena je 27 avgusta 1983 na tereitoriji današnjeg Kirgistana, a na sceni je od 2005. Otac joj je musliman, Krimski Tatar, a majka Armenka - kršćanka. Muzika je njeno životno opredjeljenje i završila je muzičko školovanje. Često sama piše svoje pjesme, a žanrovski se kreće između jazza, opere, soula i elektro muzike.

Pjesma 1944 govori o etničkom čišćenju koji su doživjelil članovi njene porodice, zajedno sa preko 200.000 Krimskih Tatara. Sedamnaestog i osamnaestog maja godine 1944. staljinove snage su izvršile 'kolektivnu kaznu' nad Tatarima, narodom turskog porijekla. 

U samo dva dana iselili su oko 240.000 pripadnika ovog naroda sa Krima, geografski primamljivog područja, otjeravši ih u Sibir. 

Transportirali su ih u nehumanim uslovima, da bi ih doveli na ledeni sjever. Jamala govori kako je njenih prabaka prilikom transporta umrla od hladnoće. NIje čak imala pravo ni na to da je sahrane - vojnici su je brutalno izbacili iz kamiona, kao tovar koji smeta.

When strangers are coming...
They come to your house,
They kill you all and say,
We’re not guilty, not guilty.

Tek nakon osamostaljenja Ukrajine, pripadnici ovog naroda počeli su se vraćati na Krim. Međutim, političke trzavice traju i danas, a priča o nesretnom narodu koji ježrtva geopolitičkih aspiracija, postaje univerzalna. 

U trominutnoj pjesmi naziva 1944, pjevačica Jamala je pjevala o teroru koji se odvija pred očima svijeta, i svijetu koji se pravi da ga ne vidi.

Zvuči poznato?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije