Skoro je ostao bez svega, a onda je za kultni roman dobio 410 hiljada dolara

Radiosarajevo.ba
Skoro je ostao bez svega, a onda je za kultni roman dobio 410 hiljada dolara
/ Ilustracija

Kasnih šezdesetih Mario Puzo prolazio je kroz izuzetno lošu fazu karijere. Povukao se u podrum svoje kuće u Long Islandu i pretvorio ga u ured u kojem je naumio napisati svoj novi roman. Bila je to malena prostorija u kojoj jedva da je bilo dovoljno prostora za sto i pisaću mašinu. Da stvar bude gora, njegovo petero djece neprestano mu je upadalo u sobicu i tamo se igralo, a njegov najstariji sin Tony prisjeća se kako bi im Puzo svako malo dobacivao: "Stišajte se, pišem bestseler."

Klinci bi se na to samo nasmijali jer Puzo u to vrijeme nije bio u skupini pisaca od kojih bi očekivali bilo što značajno. Štoviše, njegova prethodna dva romana su unatoč dobrim kritikama imala katastrofalnu prodaju što ga je naposljetku dovelo do nagomilanih dugova i odluke da se "proda".

A "Kum" je bio njegov put do šire publike. Bio je to velik, napuhan i komercijalno isplativ roman koji bi mu osigurao slavu i bogatstvo. Naravno, u tom trenutku Puzo bi se zadovoljio i knjigom koja bi mu samo otplatila dugove.

Međutim, bio je u pravu.

Prošlo je 50 godina otkako se "Kum" pojavio na policama i bio je to uistinu roman koji je obećao svojoj djeci - golemi bestseler koji je nekoliko godina kasnije ušao u legendu zahvaljujući filmovima Francisa Forda Coppole koji su dodatno učvrstili njegov kultni status.

Knjigu je završio ju je u julu 1968. jer je želio posljednju ratu predujma kako bi obitelj odveo na putovanje u Europu.

"Bio je jako švorc. Njegova supruga nije znala da će morati prodati kuću kad se vrate s odmora", priča njegova dugogodišnja djevojka Carol Gino.

Na svu sreću, to se nikada nije dogodilo. Po povratku, Puzo se našao na ručku sa svojim urednikom Billom Targom koji mu je rekao da je prodao prava za "Kuma" za vrtoglavih 410 hiljada dolara (danas bi to bilo nešto više od tri miliona dolara) i radilo se o za to vrijeme rekordnom iznosu.

"Svaka talijanska obitelj ima 'magarca', obiteljskog idiota za kojeg svi znaju da nikada neće zaraditi novac", napisao je Puzo u svojim memoarima i dodao da je ovo bio trenutak u kojem je svojoj obitelj dao do znanja da više nije "magarac".

Istog je trenutka uzeo 100 hiljada dolara, poplaćao sve dugove i samo tri mjeseca kasnije zatražio dodatnih 100 hiljada dolara na veliko iznenađenje svojih urednika. 

Knjiga se u prodaji pojavila 10. marta, u vrijeme kad je Amerika bila izuzetno zainteresirana za priče o organiziranom kriminalu.

"Kum" je bio neviđeni hit i najbrže prodavana knjiga u historiji. Pet miliona primjeraka prodano je 1970., a u januaru 1971. na štampanje je poslano još sedam miliona primjeraka.

Svi pretpostavili da je najviše novca zaradio od prodaja filmskih prava, ali to nije bio slučaj. Naime, još kada je knjiga imala samo 100 stranica, Paramount mu je ponudio 12.500 dolara i dodatnih 50 hiljada dolara ako se film snimi. Njegov agent sugerirao mu je da tu ponudu odbije, ali Puzo se polakumio i pristao, piše Index.hr.

Ostatak teksta možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije