Scena iz Game of Thrones koja je izazvala veliku raspravu, a otkriva jako puno

Radiosarajevo.ba
Scena iz Game of Thrones koja je izazvala veliku raspravu, a otkriva jako puno
PrtScr / Arya Stark

Igra prijestola, serija zasnovana na knjigama Georga R. R. Martina, obara sve rekorde gledanosti - premijera posljednje sezone bila je najgledanija u historiji kompanije HBO.

Ostala je još samo jedna epizoda, no teško se oteti utisku da ne postoji čudo koje bi HBO mogao napraviti da ispravi sve "fule" od početka ove posljednje, osme sezone, koja je najlošije ocijenjena od svih.

Ukoliko niste gledali ovu petu epizodu, slijede SPOILERI, pa vas molimo da ne čitate dalje.

via GIPHY

Posljednja scena u petoj epizodi osme sezone "Game of Thrones" (Igra prijestolja) ostavila je gledaoce u rebusu. Kako je moguće da je samo Arya Stark preživjela pokolj (Drakaris) koji se dogodio u Kraljevoj luci i šta simbolizuje bijeli konj sa kojim napušta ruševinu od grada.

Posljednja emitovana epizoda serije "Game of Thrones" izazvala je sumnju među fanovima da Arya Stark nije preživjela uništenje Kraljeve luke.

Arya je mrtva

Mnogi fanovi misle da je ključ u bijelom konju koji dolazi po najmlađu Starkovu ćerku. Konji u mitologiji predstavljaju život, a bijeli konj je simbol uskrsnuća i ponovnog rađanja. Scena u kojoj Arya jaše konja i napušta grad, po fanovima, simbolizuje napuštanje kraljevstvo živih i odlazak na drugi svet.

Međutim, oni koji su vidjeli trejler za posljednju epizodu znaju da se Arya pojavljuje među vojnicima, ali sumnja se da je to samo njen duh jer ne komunicira ni sa kim.

Bijelog konja smo videli na početku epizode na kapiji Kraljeve luke.

Bez obzira na simboliku konja, scena sa Aryom na kraju može da bude potpuno obična scena koja nije metafora ili metafizička scena rastavljanja duše i tijela. Ali, ako uzmemo u obzir da je konj poginuo, barem tako aludira kadar nakon napada na Kraljevu luku, možda teorija o prelasku iz sveta živih u svet mrtvih pije vodu.

Postoji još nekoliko objašnjenja i simbolike.

Osveta

S obzirom na to da je Aryina priča osvetnička jer poslije ubistva oca Neda Starka najmlađa ćerka se zaklela da će ubiti sve one koji su odgovorni za skidanje očeve glave sa ramena. Bijes je naročito bio usmjeren ka Sersi Lanister.

Odlazak Arye na bijelom konju iz Kraljeve luke može da se protumači i kao napuštanje želje za osvetom.

Konj je Bren

Jedna od teorija tvrdi da je Bren gospodar Svjetlosti i da Starkov sin manipuliše događajima u prošlosti kako bi se određene stvari dogodile u sadašnjosti. U šestoj sezoni Aryi je dao valirijski bodež koji je kasnije njegova sestra iskoristila za ubistvo kralja noći.

Bren u osmoj sezoni je rekao da Starkovi više nisu njegova porodica i da on živi u prošlosti. Takođe, bio je veoma miran kad je došao konačan minut za Teona kojem je kratko rekao: "Teone, ti si dobar čovek" jer je bio svjestan kako će se priča završiti i da neko mora umrijeti pre nego što Arya uradi svoj posao.

Sumnja je da je Bren taj koji je poslao konja po Aryu.

Samo je konj i ništa više

Naravno, možda su teorije uzaludne i konj je naprosto konj, i scena je lijepa na oko, piše Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije