Sarajlija Damir Bašić radi pjesme sa svim zemljama svijeta

Radiosarajevo.ba
Sarajlija Damir Bašić radi pjesme sa svim zemljama svijeta

Da, upravo tako, to je Duka's Music Mision. Ideja je vrlo jednostavna - uraditi jednu pjesmu s barem jednim muzičarem ili muzičarkom iz svake zemlje na svijetu. A ima ih trenutno 197.

Kome je ovako nešto palo na pamet?

Damir Bašić ili Duka, kako je znan među prijateljima i online svijetom, je bachelor arhitekture, ali cijeli svoj profesionalni život se bavi muzikom, filmom, video animacijama, animiranim filmovima i produkcijom. Zadnjih nekolliko godina živi i radi u Kelnu kao motion dizajner.

Najviše sam bubnjar, pomalo sviram klavijature i gitaru, na nivou dovoljnom da mogu sam komponujem pjesme za Duka's Music Mision.

Zadnji veliki projekat je bio Propeler, taman pred moj odlazak u Keln. Snimili smo album i video spotove, tačnije album i film Delta val, kojeg naravno možete pogledati na Youtube. Od filma smo onda rezali pojedinačne spotove - priča nam Duka.

Onda odlazi u Keln, gdje kako kaže, nije uopšte loše:

"Grad je ljevičarski. Sada za vrijeme korone Njemačka ti plaća 60% ako nemaš posla, a tzv. kurzarbeit - radiš 5-6 dana mjesečno i primaš 70% plate. Nešto uplaćuje firma, a nešto država. Želio sam nastaviti baviti se muzikom i kada sam preselio u Keln, ali mi se nije dalo ići opet ispočetka, tražiti ljude, da li nam se slažu ukusi i energije, bla, bla, bla, i onda sam rekao hajde da pokušam sam raditi muziku. Ne znam ni sam šta je to, radim nešto što mi se svidi, to je i pop, i hip-hop, i dance i electro i EDM...

Za sada je uradio tri pjesme, a uskoro ide i četvrta. 

Ja uradim muziku tekst i aranžman, javi mi se neko ko želi da učestvuje, ne bitno da li pjeva ili svira, i onda snimi to svoje. Sve trake onda idu kod Gorana Lizdeka, koji to miksa i uradi master. Mnogi ga više znaju kao fotografa i grafičkog dizajnera, iako sve to radi jako dobro.

Snimimo i smontiramo spot, ja završim kompletnu post-produkciju, a bitan dio je i emisija koja govori više o gostu muzičaru u projektu, o zemlji iz koje dolazi, o muzici te zemlje, i slično", Duka pojašnjava proces rada.

Planirane su i međuemisije u kojima će biti još predstavljanja muzičara i muzičarki. Prva ideja je bila da se radi jedna pjesma svake dvije sedmice, ali zbog Dukinog redovnog posla ipak je to jednom mjesečno.

"To bi značilo da bi projekat mogao završiti za nekih 16 godina (smijeh). Kad pomislim samo da bi jednog dana mogao doći do kraja ovog projekta, da mogu reći da sam radio po pjesmu sa jednom osobom iz svake zemlje na svijetu mogu odmah umrijeti sretan, zakopajte me slobodno", zadovoljno zaključuje Duka.

Prva gošća bila je Nida (Hana Muftić) iz SAD-a, rođena u Zagrebu, roditelji su joj iz Bosne, a ona živi u Los Angelesu.

Dakle, ne morate biti rođeni u zemlji koju predstavljate, dovoljno je da ste dovoljno dugo tamo da možete pričati o toj zemlji i njenoj muzici. Druga pjesma bila je sa Fegom Michaels, gošćom iz Afrike, pa sa Aminom Kamran iz Pakistana.

Pitali smo Duku i kako mu je u njegovom novom domu, Kelnu.

"Keln je super, ali je meni bilo super i u Sarajevu. Mislim da nije bitno gdje si, nego da izađeš iz svoje zone komfora, pogotovo ako si umjetnik. Mislim da se meni to desilo, zato sam došao u Keln. Duka's Music Mision ja mogu raditi i iz Sarajeva, isto je to, ali mislim da mi to u Sarajevu ne bi palo na pamet", kaže Duka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije