Princ nakon razvoda Charlesa i Diane: Samo glup čovjek bi je ostavio

1
Radiosarajevo.ba
Princ nakon razvoda Charlesa i Diane: Samo glup čovjek bi je ostavio
FOTO: EPA / Diana i Charles

Raspad braka princeze Diane i princa Charlesa jedan je od najvećih skandala koji je obilježio živote britanske kraljevske porodice, no pisma otkrivena 2003. godine pokazala su kako je princ Philip osudio sinovu nevjeru i stao na Dianinu stranu.

Na svjetlo dana polako su isplivavale okolnosti raspada braka da bi vrlo brzo postalo jasno da se Charles želi oženiti Camillom Parker-Bowles s kojom je do danas u braku. Porodica nije bila blagonaklona prema činjenici da je nevjera uzrok razvoda.

Nakon poznatog intervjua kojeg je Diana dala Martinu Bashiru, a kada je javno progovorila o borbi s bulimijom, samopovrijeđivanju, ali i suprugovoj nevjeri, upravo je kraljica Elizabeta savjetovala da se razvedu.

Međutim, iz pisama koje je princ Philip napisao Diani 1992. godine, a koja su otkrivena 11 godina kasnije, princ je bio oštar prema sinu.

"Charles je bio glup kada je s obzirom na svoj položaj riskirao s Camillom", napisao je.

Ne mogu zamisliti da bi te iko pri zdravoj pameti ostavio zbog Camille”, napisao je princ Philip Diani ne skrivajući razočarenje, ali je dodao kako nije talentiran za davanje bračnih savjeta.

Isto tako, napisao je kako ni on ni kraljica ne odobravaju da iko od njih ima ljubavnika ili ljubavnicu, piše SWLondoner.

The Sunday Times je pisao kako je Charles pokušao spriječiti objavljivanje pisama u javnosti, što su mediji shvatili kao očit znak da se radi o autentičnim pismima. Princ Charles i princeza Diana vjenčali su se 29. jula 1981. U decembru 1992. u parlamentu je objavljen formalan rastanak para, a njihov brak je službeno završio razvodom 28. avgusta 1996.

prince phillip.jpg - undefined


S druge strane, Princ Philip i kraljica Elizabeta u braku su bili gotovo 74 godine. To ih čini kraljevskim parom s najdužim bračnim stažem u historiji Velike Britanije. Vjenčali su se u Westminsterskoj opatiji u Londonu, 20. novembra 1947.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije