Remi otkrila pet omiljenih knjiga

Radiosarajevo.ba
Remi otkrila pet omiljenih knjiga

Mirela Priselac rođena je 1979. godine. Poznatija je pod svojim nadimkom Remi, kao pjevačica i autorica stihova benda Elemental. Remi je pionirka progresivnog urbanog hrvatskog hip-hopa, koja se u svojim tekstovima često bavi položajem žena u suvremenom društvu, zbog čega je često bila na meti konzervativaca.

Rado je pristala za Index otkriti svojih pet omiljenih knjiga, no naglašava da je to "moj top pet u ovom trenutku, a da me pitaš za mjesec dana, vjerojatno bi bila neka skroz deseta selekcija" i dodaje da je "bilo užasno teško odabrati samo pet".

Velika magija - Elizabeth Gilbert

Knjiga koju bi bilo dobro pročitati ako njegujete svoj kreativni duh - bilo da ste kuharica, automehaničar ili slikarica. U svakom zanimanju postoji kreativna strana, kao što i u svakom od nas živi naše ''unutarnje dijete'', vječno zaigrano i radoznalo, a ova knjiga upravo radi na ojačavanju kreativnog duha i zaigranosti. Iznimno mi je bilo zanimljivo kako Gilbertova piše o kreativnom radu s naglaskom na obje riječi sintagme - štoviše, naglašava ''radni'' karakter i njegovanje strukture kao esencijalne faktore stvaralaštva. 

Kapi za oči - Arsen Dedić

Prva Arsenova zbirka pjesama koja mi je dospjela u ruke. Dugo sam se opirala čitanju klasične poezije, osim one obavezne tokom studiranja. Ovdje je sjajna selekcija njegove poezije koja savršeno zvuči i u ''papirnatoj'' formi, ali i uglazbljena. Arsena smatram bardom poezije i muzike, inspirativnom osobom od koje vrijedi učiti. Vrlo dobra ''gateway'' zbirka za one koji nisu obožavatelji poezije. 

Umijeće ljubavi - Erich Fromm

Knjiga koja je, vjerujem, inspirirala generacije psihoterapeuta i, u novije vrijeme, lifecoacheva, da ljubav definiraju kao rezultat iscrpnog rada na sebi, vlastitim biheviorističkim uzorcima i analizi ličnosti. Unatoč naslovu, ljubav se kao pojam ovdje uopće ne romantizira - štoviše, prilazi joj se vrlo pragmatično kroz njezine raznorazne vidove. 

Tako mrtvi vole - Charles Bukowski

Autor kojeg mlađe generacije poznaju kroz ''boemske'' memove na Instagramu i Facebooku. Ovo je njegova najobimnija zbirka kratkih priča koje su krvave, iskrene, šokantne i prekrasne. Nisam ljubitelj autora koji patos dostižu kroz poticajna sredstva, ali kod Bukowskog to sve djeluje vrlo autentično. 

Žene koje trče s vukovima - Clarissa Pinkola Estes

U prekrasnom i filigranski preciznom prijevodu Lare Hölbling Matković, kroz postulate jungovske psihologije, autorica progovara o ženskoj intuiciji, snazi i unutarnjem glasu, ali i današnjoj ulozi žene - koristeći se pričama iz narodne predaje i prispodobama. Prekrasna knjiga koja mi se tek nedavno vratila jer sam je, nakon čitanja, odmah proslijedila dalje prijateljicama. Sve mi imamo svog ''Modrobradog'', htjele mi to priznati ili ne.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije