Prvi jugoslavenski horor i danas je strašan: "Ko je gledao sa 7 ne spava do 25"

Radiosarajevo.ba
Prvi jugoslavenski horor i danas je strašan: "Ko je gledao sa 7 ne spava do 25"
"Leptirica" (1973.) prvi je jugoslavenski horor film, koji se i danas smatra jednim od najboljih filmova tog žanra iz bivše Jugoslavije.

Leptiricu je početkom '70-ih snimio Đorđe Kadijević, za Radiotelevizija Beograd, a vrlo brzo prozvali su ga "najstrašnijim vampirskim filmom ikad napravljenim". Navodno, kad je prvi put prikazivan, muškarac u Makedoniji umro je od "straha", piše Slavorum.

Za redatelja to je bilo teško vrijeme, s obzirom na komunistički režim, pa je film tako kad je izašao prozvan "terorističkim".

Radnja filma događa se sredinom 19. stoljeća u srpskom selu Zarožje. Selo je na udaru vampira Save Savanovića, koji ubija svakoga tko se približi mlinu u šumi, nedaleko od sela. Seljani postanu očajni, s obzirom na to da ostaju bez hrane jer su im svi mlinari ubijeni. Istovremeno, siromašni mladić imena Strahinja zaljubljen je u Radojku... Čitav film možete pogledati na linku ispod.

"Ko je gledao Leptiricu sa 7 god. nije spavao do 25. (narodna izreka)", "mogu potvrditi 100 posto", "star je film, ali us*a sam se", samo su neki od komentara ispod filma na YouTubeu.

Kako navodi Slavorum, film je prepun slavističkog folklora, i iako je ma momente predvidljiv, mnogi su ga smatrali remek-djelom, a strašan je čak i za današnje standarde.

Inače, film je nastao prema klasičnom vampirskom romanu Nakon 90 godina: Priča o srpskom vampiru Savi Savanoviću, koji je Milovan Glišić napisao 17 godina nakon Dracule Brama Stokera, čiji je utjecaj u romanu, a i u filmu očit. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije