Najave / Promocija knjige prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić u Sarajevu

15. 11. 2019. u 16:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 74

U prostorijama Bošnjačkog instituta – Fondacija Adil Zulfikarpašić, a u organizaciji Instituta i "Dobre knjige", u četvrtak, 21. novembra ove godine, s početkom u 19 sati bit će održana promocija knjige historičarke umjetnosti prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić pod naslovom "Slike suvremenosti: ogledi o arhitekturi, fotografiji i umjetnosti".

Piše: F. V.

O knjizi će, uz autoricu, govoriti Anja Bogojević, Lejla Kahrović Handžić, dr. Lamija Nimarlija i izdavač Izedin Šiklo, dok će promociju moderirati Ermin Lagumdžija.

Uz promociju knjige, bit će održan i izložba "Slike suvremenosti".

Aida Abadžić Hodžić (1970, Zagreb) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Odsjeku za povijest umjetnosti i na Odsjeku za romanistiku - Francuski jezik i književnost.

Magistirirala je 2003.godine na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Godine 2008. doktorirala je na Katedri za historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Zaposlena je kao vanredna profesorica na Katedri za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu te kao predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Objavila je više od sedamdeset likovnih osvrta, kritika i naučnih studija u periodici, stručnim časopisima i zbornicima međunarodnih simpozija. Autorica je tri knjige, tri monografije te ko-autorica u tri monografije.

Za knjigu „Bosanskohercegovačka grafika 20. stoljeća: šezdesete i sedamdesete godine 20.stoljeća u kontekstu evropskog moderniteta i postmoderniteta“ (Tugra, Sarajevo, 2011) dobitnica je nagrade za poseban doprinos umjetnosti na 23. Međunarodnom sajmu knjige i učila u Sarajevu 2011. godine te nagrade „Hasan Kaimija“ (2013).

Pokrenula je i uređivala prvi bh. stručni časopis iz oblasti suvremenih vizualnih umjetnosti, likovne kritike i teorije (“Vizura”). Realizirala je niz značajnih izlagačkih projekata bh.umjetnika u zemlji i inozemstvu i sudjelovala je na brojnim međunarodnim simpozijima studijskim boravcima. Članica je AICA-e (od 2011).

NEMA KOMENTARA