Prije 40 godina: Poginuo jedan od najpopularnijih glumaca ex-yu

Radiosarajevo.ba
Prije 40 godina: Poginuo jedan od najpopularnijih glumaca ex-yu
/ Slobodan Đurić i Mirza Delibašić (Foto: yugopapir)
Na današnji dan prije 40 godina – 22. decembra 1976. – u saobraćajnoj nesreći u Beogradu poginuo je Slobodan Đurić, svojevremeno jedan od najpopularnijih glumaca bivše Jugoslavije.

Rođen je 7. jula 1944. godine u Han-Pijesaku, ali se zbog okolnosti u papirima vodilo da je na svijet stigao u Bajinoj Bašti. Ostat će upamćen po glavnoj ulozi u komediji Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo.

U trenutku smrti imao je 32 godine i bio na vrhuncu svoje karijere – kao rođeni komediograf, glumac čiji je smisao za humor neprevaziđen.

Malo je poznato da je odrastao u Tuzli, gdje se u mladosti bavio košarkom. Pred kraj srednje škole odabrao je Pozorišnu akademiju u Beogradu, ali je ostala ljubav prema košarci. I košarkaškom klubu iz Sarajeva.

"Navijam za Bosnu iz Sarajeva. To je moj klub iz više razloga. Sadašnji trener Bosne Boško Tanjević je, ustvari, iz moje košarkaške generacije. A otac Mirze Delibašića bio mi je profesor u gimnaziji", rekao je nekoliko dana prije smrti, u intervjuu za Tempo koji se može naći na portalu Yugopapir.

U pomenutom intervju za Tempo, na pitanje može li Bosna do titule, odgovorio je:

"Kasno me pitate. I prije početka prvenstva prognozirao sam da je Bosna najveći, zapravo jedini kandidat za titulu", rekao je Đurić.

Nažalost, Đurić je poginuo, Bosna je u dramatičnoj završnici prvenstva 1976-1977. izgubila titulu. Da je bio živ dobroćudni veseljak vjerovatno bi burno proslavio prvu titulu "studenata" i njegovog ljubimca Mirze Delibašića godinu kasnije, u sezoni 1977-1978.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije