Preminuo Žarko Potočnjak

2
Radiosarajevo.ba
Preminuo Žarko Potočnjak
Foto: In magazin / Žarko Potočnjak

Poznati hrvatski glumac Žarko Potočnjak preminuo je u 76. godini.

Potočnjak je bolovao od hronično opstruktivne bolesti pluća, a jednom je prilikom izjavio sljedeće:

"Ostao sam bez riječi kada sam shvatio da nešto opet nije u redu sa mnom. Naime, prije 19 godina na Jordanovcu sam operirao karcinom pluća, uspješno se izliječio, da bi mi prije dvije godine liječnici rekli da bolujem od kronično opstruktivne bolesti pluća, odnosno KOPB-a.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Priznao je kako nije htio prestati pušiti cigarete uprkos tome što mu je bio dijagnosticiran bronhitis.

Potočnjak je bio veliko ime drame HNK Zagreb te suosnivač glumačke družine Histrion. Srednju je školu završio u Zagrebu, a ljeta je provodio kod djeda u Šibeniku gdje je išao na obuke iz brodogradnje. Zbog toga je 1964. godine upisao Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, ali, na trećoj godini ipak se odlučuje za Akademiju dramske umjetnosti koju završava 1972. godine.

Za vrijeme studiranja na Akademiji bio je boem i avangardist te je često nosio crne rukavice s prstenjem. Djevojke su voljele njegovo društvo, a studentski život mladoga glumca tražio je dosta žrtvovanja, piše Jutarnji list.

Godine 1983. oženio se glumicom Asjom Jovanović te su iste godine dobili kćer Mirnu. Razveli su se 2002. godine, a od 2012. bio je u vezi s 15 godina mlađom Višnjom Pešić.

Gluma ga zanima od malih nogu, a prvu ulogu dobio je 1966. godine u TV filmu "Prikupljanje hrabrosti". Režiser Eduard Galić tražio je nekoga s izrazito plavim očima i tako je došao do Žarka Potočnjaka.

Prve profesionalne uloge dobio je u kazalištu Komedija, a tada je dobio i nadimak "Guma" jer je bio mršav i vrlo gibak. Nakon toga je prešao u Gavellu, a kasnije je osnovao i Histrion.

Potočnjak je glumio u filmovima poput “Izbavitelj” (1976.), “Živi bili pa vidjeli” (1979.), “Večernja zvona” (1986.), “Glembajevi” (1988.), “Ljeto za sjećanje” (1990.), “Novogodišnja pljačka” (1997.), “Srce nije u modi” (2000.) i drugi. Jedna od većih uloga je uloga Alojza u filmu “Duga mračna noć” iz 2004. godine. Također se pojavio “Libertas” iz 2006. godine te “Pjevajte nešto ljubavno” iz 2007. godine.

Glumio je i u brojnim televizijskim serijama poput “Lažeš Melita”, “Bitange i princeze”, “Nad lipom 35” i “Najbolje godine” te su ga voljeli i stari i mladi.

Dobitnik je brojnih nagrada za životno djelo, kao i drugih vrijednih nagrada poput “Nagrade hrvatskog glumišta”, “Marula”, “Zlatnog osmijeha”, nagrade “Dubravko Dujšin”, “Nagrade na susretima hrvatskih kazališta” te nagrade “Dani komedije”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije